אני אחסוך כאן הקדמה ארוכה, מאחר וכל הפוסט הקודם הוא סוג של הקדמה לנושא הזה. המטרה של הפוסט ההוא היתה להבהיר מה יש בארץ כתעשייה שהיא לא בדיוק תעשיית משחקים אלא תעשייה ”תומכת משחקים”.
מספר תגובות שקיבלתי אולי הבהירו אפילו יותר את הנקודה שלי: אזכורים של כל מיני חברות שמתעסקות במסביב, ולא בנתח השוק הגדול והמרכזי שעליו אני מדבר – זה שמתמקד במשחקי הוידאו שנמכרים בפועל בחנויות, וגילגל בסביבות ה-40-50 מיליארד דולר בשנת 2009 לפי הערכות ונתונים שונים (מתוכם כמעט 20 מילארד דולר בארה”ב לבדה, ועוד 6 מיליארד דולר ביפן ו-5 מיליארד דולר באנגליה).
לנתח השוק העצום הזה (שאת גודלו בפועל אפשר רק לנחש לאור העובדה שנתוני מכירות דיגיטליים מוסיפים אחוזים נכבדים על אותם 50 מיליארד דולר) אני מתכוון כשאני מדבר על תעשיית המשחקים, ובדיוק בהקשר הזה נהנתי לקרוא לאחרונה ראיון עם דודי פלס שבו הוא מסביר כיצד הוא למד לעשות את ההפרדה. זה שוק עצום שלישראל אין בו אפילו בדל של אחיזה, וזה משהו שפשוט לא מובן איך אפשר היה להתעלם ממנו עד היום.
איך בדיוק משנים את זה? שאלה טובה, ועל זה ננסה לענות היום. כמו שציינתי בפוסט הקודם, הפעם אני לא אתמקד בביקורת, אלא אנסה לספק תשובות
למה בכלל להיכנס לזה?
אני חושב שכבר מניתי 50 מיליארד סיבות טובות למה בישראל צריכה להתפתח תעשייה שנוגסת בשוק הזה. אבל זה לא רק השוק הגדול: בדומה לתעשיית ההייטק המסורתית, תעשיית המשחקים היא תעשייה עתירת ידע ומכניסה. נתוני השכר בארה”ב (לפי סקר שכר שנתי של חטיבת המחקר במגזין Game Developer) מראים על שכר שנתי ממוצע של מעל 75,000$ בתעשיית המשחקים בשנת 2009 (מקביל לשכר חודשי ממוצע של 23-24 אלף ש”ח, תלוי לאן הולך שער הדולר). אלו סכומים שמקבילים בערך לממוצע השכר בהייטק והIT, בהתחשב בנתונים האלו ישראל יכולה להיות תחרותית מאד גם בשוק הזה. ההייטק הוא כיום הקטר שמניע את המשק הישראלי, ולא יזיק למדינה הזו קטר אחד נוסף.
ומה בכלל יש לנו להציע?
זו כבר שאלה טובה, כי הדבר הכי חשוב הוא לחפש את היתרון היחסי שלנו. תעשיית משחקי הוידאו היא תעשייה עתירת ידע, אבל היא שונה במקצת מתעשיית ההייטק מאחר והיא בסופו של דבר ממוקדת בצד הקריאטיבי של הספקטרום. משחקי הוידאו הם אולי גם תוכנה אבל הם בעיקר מוצר תרבות, ולצערנו תרבות המשחקים בישראל היא לא דבר מפותח כל כך, והתחום נחשב אפילו לילדותי עד מוקצה בתרבות המיינסטרים הישראלית (משהו שלא ניגע בו היום). אבל תרבות למזלנו היא משהו דינאמי שמשתנה עם הזמן, ומה שיותר חשוב הוא האם יש בישראל את האנשים והתשתית המתאימה לתעשייה כזו.
אז מאחר ומשחקים הם בכל זאת גם מוצר תוכנה, הדבר הראשון שקופץ לראש הוא מתכנתים. אז פה אנחנו דווקא בסדר: יש בישראל מתכנתים מבריקים ובשפע יחסי, ותעשיית ההייטק הפורחת כאן מוכיחה את הנקודה הזו יותר מהכל.
מלבד מתכנתים, פיתוח משחק טיפוסי מצריך כמות מכובדת של אנשי art וכותבים שדואגים לצדדים הפחות טכניים במשחק: מידול, גרפיקה, אנימציה, סאונד וכתיבה. גם כאן המצב לא רע: יש בישראל לא מעט מוסדות להשכלה גבוהה שמכשירים סטודנטים בתחום, ומהם יצאו במהלך השנים לא מעט אנשי art שמשתפשפים בתחומים השונים. בשנים האחרונות אפשר לראות את זה בא לידי ביטוי בצורה די מהותית. בתעשיות היותר מסורתיות (בעיקר הטלוויזיה והקולנוע) ראינו פריחה בתחום הפקות המקור הישראליות, ובזכות חדירת המחשוב והאינטרנט לכל בית יוצרים עצמאיים רבים מצאו דרכים חדשות לבטא את עצמם. יש בישראל הרבה יוצרים מוכשרים ברוב התחומים שנושקים לתעשיית משחקי הוידאו, ועצם העובדה שבתחומים רבים אחרים אמנות היא לא המקצוע הכי מכניס בעולם (בלשון המעטה) הופכת את התעשייה הזו לכזו שיכולה בקלות לשאוב אליה אנשים מוכשרים.
הדבר שהכי חסר כמובן כאן הוא מעצבי משחקים – אותו טייטל חמקמק שבישראל לא כל כך קיים ולא ברור בכלל מה תפקידו בכח. עד לאחרונה לא היתה בכלל הכשרה כזו בישראל, ורק בשנים האחרונות לקחו על עצמם מספר מוסדות אקדמיים את היוזמה להכשיר בוגרים בתחום (בית ברל, והמרכז הבינתחומי). זה לא אומר שהבוגרים שלהם יהיו מעצבי משחקים מוכשרים, וזה לא אומר שאין בישראל אנשים אחרים שלא יכולים להיות מעצבי משחקים גם בלי ההכשרה האקדמית הזו – אבל זה כן אומר שאין בישראל כמעט מעצבי משחקים עם ניסיון שיש מאחוריהם כבר פרוייקט גדול ומצליח (או אפילו כושל) שבזכותו הם יכולים לבוא עם קבלות לפרוייקט הבא שלהם. זו הבעיה הכי גדולה שלנו כנראה.
בזכות תעשיית ההייטק ותעשיות אחרות יש לנו גם את המשאב האנושי שמסביב לפרוייקטים מהסוג הזה: אנשי שיווק ומכירות, מנהלי פרוייקטים, מפיקים, אנשי QA ובדיקות, אנשי תמיכה, אנשי פיננסים ואחרים. המשותף להם עם המתכנתים ואנשי הart שהזכרתי קודם הוא שרובם אמנם עסקו בעבר בפרוייקטים קטנים או גדולים, אבל לא בתעשיית המשחקים עצמה – תעשייה שהחוקים שלה יכולים להיות שונים במעט מתעשיות אחרות. וזו הבעיה השניה שלנו.
אז מה כל כך שונה בתעשיית המשחקים?
הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להבין בכלל כיצד תעשיית המשחקים עובדת, ומה ההבדל בינה לבין תעשיות אחרות – בדגש על תעשיית ההייטק המסורתית, ומוצרי תרבות אחרים כמו סרטים.
תעשיית המשחקים היא תעשיה שברובה מונעת להיטים, קצת כמו בעולם הסרטים: משחקים הם משהו ש”מתיישן” יחסית מהר. ברוב המקרים המשחק מוכר בתחילת הדרך שלו (בחודש הראשון בדרך כלל) את עיקר המסה שלו, ונדירים המשחקים שצוברים תאוצה “מפה לאוזן” ומגבירים את המכירות שלהם עם הזמן. בשביל לנצל את מבנה השוק הזה צריך מערך שיווק משומן – כזה שיצור באזז חיובי וידאג לידע את הצרכנים הפוטנציאלים על המשחק לפני שהוא יוצא לאוויר העולם, וצריך גם מערך הפצה משומן – כזה שיוכל להפיץ את המשחק בצורה גלובלית עלמנת לנצל בצורה המיטבית את אותו הבאזז.
עוד שני גורמים שהופכים את תעשיית המשחקים לתעשייה שמוכרת בעיקר בשבועות הראשונים הם מכירות היד השניה והפיראטיות, מאחר ושניהם נוגסים במכירות המשחק ככל שהוא נמצא יותר זמן בשוק. הפיראטיות קיימת גם בתעשיות בידור אחרות, אבל בתעשיית הקולנוע שוק היד השניה לא מתקיים במקרה של סרטים שעדיין מוצגים בקולנוע ובתעשיית המוזיקה אנשים נוטים יותר לקנות את המוזיקה לטווח ארוך ושוק יד שניה גם הוא לא נפוץ בה. תעשיות הקולנוע והמוזיקה גם נהנות משווקים משניים אשר ניתן לנצל במקביל לשוק העיקרי (מכירות DVD והפצות לטלוויזה במקרה של תעשיית הקולנוע, והופעות חיות ותמלוגים במקרה של תעשיית המוזיקה), בעוד בתעשיית המשחקים שווקים משניים כמעט ואינם קיימים. אמנם בשנים האחרונות זכו משחקים ישנים להפצה מחודשת ורימייקים שהניבו ליוצריהם (או בעלי הזכויות) הכנסות נוספות, ובמקביל התחיל להתבסס לו שוק של תכנים נוספים למשחקים להורדה בתשלום, אבל הם עדיין זניחים יחסית.
בניגוד לתעשיות תרבות ובידור אחרות, תעשיית משחקים היא תעשייה שנשענת על הרבה מאד טכנולוגיה. משחק הוא מוצר תוכנה, וככזה הוא לא יכול להיות שבור או מקולקל: גם אם את המשחק יכתוב המינגווי, ילחין מוצארט, יאייר מיכאלאנג’לו ויפיקו יחד לוקאס, שפילברג וקמרון – אם הוא יהיה מלא באגים שום דבר מזה לא יציל אותו ואף אחד לא יטרח לשחק בו. כמו כל מוצר תוכנה (ואולי אפילו יותר ממוצרי תוכנה אחרים), בקרת איכות זה דבר מרכזי וחשוב.
ובניגוד למוצרי תוכנה סטנדרטיים, תעשיית המשחקים עוסקת במוצרי בידור: המטרה של משחק היא לא להפוך אותך ליותר אפקטיבי בחיים, אלא להרגיש שבזבזת את הזמן שלך על משהו שבאמת נהנת לעשות. התוכנה היא רק הפלטפורמה – האמצעי להעביר חוויה ואולי גם לספר סיפור. בלי שהחוויה עצמה תהיה טובה כל זה לא שווה, וזה עיקרון חשוב שעולם הנדסת התוכנה בדרך כלל לא צריך להתמודד איתו.
וצריך לזכור עוד דבר: תעשיית המשחקים מצריכה גם השקעה כספית ותהליך פיתוח שלפעמים ארוך יותר ויקר יותר מסרטים בקנה מידה הוליוודי, למרות שזה משתנה מהותית מפרוייקט לפרוייקט. פיתוח של משחק שבאמת מוצא את דרכו לשוק המסחרי יכול לקחת החל ממספר חודשים ועד מספר שנים, ויכול להיעשות בתקציב זעום יחסית ע”י מפתחים מסורים שעובדים בגראג’ (ובעצם רק מוותרים על השכר האלטרנטיבי שיכלו לקבל) ועד לתקציבים של מיליוני דולרים ועשרות מיליוני דולרים (לא כולל תקציבי שיווק ופרסום) במקרה של הכותרים הגדולים עליהם עובדים מאות אנשי צוות במקביל. צריך למצוא לזה מימון מן הסתם.
אז מאיפה יגיע הכסף?
זו עוד שאלה טובה. הרי בסופו של דבר מה שבאמת חסר כאן הוא כסף: אם מחר יבוא הזוכה ב-70 מיליון בלוטו ויחליט שהוא רוצה לבזבז את הכסף הזה על פתיחת סטודיו חדש לפיתוח משחקים, יהיו מספיק אנשים שיציפו אותו בקורות חיים מתוך שאיפה לפתח משחק חדש. יכול להיות שהמשחק הזה יהפוך להצלחה גדולה ויכול להיות שהוא יתגלה כמשרפה של מזומנים שלא יצא ממנה כלום.
אבל מה שיניע את כל התהליך הזה הוא הכסף, כי יש בארץ מספיק אנשים מוכשרים שרוצים לפתח משחק, אבל כנראה לא מספיק אנשים מוכשרים שמוכנים להסתכן באובדן של שנתיים מהחיים בערך וויתור על השכר שלהם בהייטק (ומקומות אחרים) למשך התקופה הזו. רק שהשאלה הראשונה שצריך לשאול היא מאיפה לא יגיע הכסף.
טוב… אז מאיפה לא יגיע הכסף?
מקרנות הון סיכון. בניגוד למה שחלק מהאנשים חשבו בעבר (ואני ביניהם), ובניגוד למה שעוד אנשים אולי חושבים כיום, קרנות הון סיכון לא ישקיעו במשחקים. אותן קרנות שהפכו למודל מוצלח (פחות או יותר) בתעשיית ההייטק ושכל מיני יזמים עולים אליהן לרגל בשביל לנסות ולשכנע אותן שהטכנולוגיה שלהם היא-היא הדבר הבא הן חסרות תועלת כמעט לחלוטין בעולם המשחקים, ואין להן שום כוונה אמיתית להיכנס לתחום.
כל זה מהסיבה הפשוטה: קרנות הון סיכון מבינות טכנולוגיה (לפעמים), אבל לא מבינות איך עובד מוצר בידורי. הן לא ישימו את הכסף במשחק המבטיח שלכם כי אין להן את הכלים או האנשים המתאימים בשביל להבין מה יהפוך אותו למשחק מצליח יותר או פחות מכל משחק אחר. אם תבואו אליהן עם טכנולוגיה חדשה ותסבירו איך אפשר לרשום עליה פטנט, למכור אותה לשוק גדול, ואחר כך להיפטר ממנה בקלות המירבית ותמורת סכום גבוה (כי לקרנות הון סיכון יש בדרך כלל מחזור חיים של 7 שנים) אז יש על מה לדבר. אבל כמו שציינתי קודם: צריך הרבה יותר מטכנולוגיה בשביל לעשות משחק טוב, ואת זה הקרנות לא ידעו לנהל. יותר מזה, הן לא מחוברות לתעשייה המתאימה ולכן יהיה להן קשה לעזור לכם איפה שצריך (בדגש על שיווק בינלאומי), ורוב הקרנות גם לא יודעות להתמודד עם מוצרים שנמכרים למשתמש הביתי – הן מעדיפות להתמקד במוצרים שנמכרים בסכומים גבוהים יותר לגורמים מעטים יותר (כמובן שזה לא תמיד מדוייק, אבל זה תופס ברוב המקרים).
עוד מקום שממנו כנראה לא יגיע כסף לפיתוח משחק הוא אנג’לים: אותם אנשים פרטיים עם כיסים עמוקים שמשקיעים בכל מיני סטארטאפים בתחומים אחרים, חלקם מסיבות אלטרואיסטיות ושעמום, וחלקם מציפיה לכיסים יותר עמוקים אחרי שהחברה תצליח והם אולי יראו ממנה נתח.
כמו קרנות הון הסיכון, רוב האנג’לים לא באמת מבינים את תעשיית המשחקים והיא לא מספיק קוסמת להם בשביל שיתלהבו ממנה. בסופו של דבר, בשביל להיות אנג’ל רצוי להיות עשיר, ולהיות עשיר זה משהו שלוקח ברוב המקרים לא מעט זמן. כלומר: אם אתה אנג’ל כנראה שכבר עברת ממזמן את גיל 40, ואם עברת את גיל 40 אז הסיכוי שלך להתעניין במשחקים ולהבין את תעשיית המשחקים הוא אפסי – כי היא לא באמת היתה קיימת או מוכרת לך לאורך רוב החיים שלך (במיוחד אם אתה מגיע מישראל, ולכאן שוב נכנס עניין התרבות המקומית). נכון שאם נבוא לאנג’לים ונציג להם את המספר המרשים 50 מיליארד דולר אז אולי משהו קצת ישתנה בתפיסה שלהם, אבל רובם עדיין יתנגדו להשקיע את הכסף פשוט כי הם לא מבינים איך אפשר יהיה להצליח בשוק הזה יותר מהמתחרים.
נו, אז בחזרה לשאלה: מאיפה כן יגיע הכסף?
נתחיל מהבסיס: בתעשיית המשחקים הכסף לא מגיע מקרנות הון סיכון. מוצר בידורי כבר אמרנו? אז בדומה לסרטים, מוזיקה וספרים, גם כאן הכסף בדרך כלל מגיע מ-Publishers (מו”לים, למרות שבעברית בדרך כלל קוראים לחברות האלו פשוט “מפיצות” – ולא נעמוד כאן על ההבדלים בין publisher ל-distributor). המפיצות הן החברות שמזרימות את הכסף לחברות המפתחות, בדרך כלל לא רק תמורת הזכות לעשות ממנו כסף אלא גם תמורת הזכויות המלאות על הIP (קניין רוחני) של המשחק. זה כמובן עניין של מאזן כוחות ומשא ומתן בין המפתחת והמפיצה, אבל המפתחת היא זו שאחראית ליצור את המשחק בפועל והמפיצה היא זו שאחראית לשים את הכסף בעבור המשחק ואחר כך גם למכור אותו (מה שברוב המקרים מקנה לה את עמדת הכח).
ופה ניצבת הבעיה המרכזית: מצד אחת אין כמעט מפיצות משחקים בארץ, וגם המפיצות הקטנות שקיימות בארץ הן פשוט מפיצות מקומיות / יבואניות של משחקים לארץ. הן לא יצרניות תוכן והן לא חברות שיכולות (או רוצות) לתמוך כלכלית בפיתוח של משחק והפצה שלו באמצעות שותפים פוטנציאליים לכל העולם (שכנראה גם יקחו את רוב נתח ההכנסות, שוב בגלל עניין של מאזן כוחות). זה מקרה קלאסי של ביצה ותרנגולת, מאחר ומצד אחד אף חברה מקומית לא תרצה לסכן סכומים גדולים (ואפילו קטנים) עד שלא תהיה הצלחה מוכחת, ומצד שני קשה יהיה לספק הצלחה מוכחת בלי תמיכה של חברה מקומית.
האם מפיצה מקומית תוכל מתישהו לקחת על עצמה פיתוח של משחק שבאמת יצליח? כבר היו מקרים בעולם, כמו CD Projekt הפולנית שהחלה בשנות ה-90 להפיץ ולתרגם משחקי מחשב בפולין (מדינה לא פחות מוכת פיראטיות מישראל), ואז פתחה גם סטודיו לפיתוח משחקים שיצר את משחק התפקידים The Witcher – משחק לPC שהופץ בעולם בשיתוף פעולה עם אטארי (ז”ל) וזכה להצלחה והכרה עולמית. המשחק מכר טוב הצליח מספיק על מנת שהחברה תתחיל לעבוד על משחק המשך שמפותח בימים אלו, אבל הדוגמא הזו גם ממחישה את הבעיות והסיכונים בתחום: החברה החליטה לפתח גרסת קונסולה למשחק (שנקראה Rise of the white wolf) אבל אולי בגלל חוסר היכרות יחסי עם תחום הקונסולות היא העבירה את הפיתוח במיקור חוץ לחברה אחרת – חברה שבסופו של דבר לא עמדה ביעדים והפיתוח של המשחק נתקע (וכנראה ננטש לחלוטין).
אולי גם בישראל תבוא יום אחד חברה מספיק אמיצה (או חברה מספיק בקשיים, כזו שכבר אין לה מה להפסיד) ותשקיע בשוק הראשוני והמסוכן הזה. קשה לי לסמן הרבה מועמדים פוטנציאליים לדבר כזה, אבל המודל שאולי כן יכול לעבוד הוא זה של משוגעים כמו האחים משה וליאון אדרי: שני יזמים מדימונה שנגד כל הסיכויים בנו שם בית קולנוע והפיצו סרטים בישראל, ואז כנגד כל הסיכויים בנו את קומפלקס סינמה סיטי עם מעל 20 בתי קולנוע בגלילות בלי שהוא יוצב בתוך קניון מסחרי, ואז כנגד כל הסיכויים התחילו להפיק סרטים ישראלים ולהפיץ אותם בעולם (כמו ללכת על המים, סוף העולם שמאלה ובופור). למעשה, לאחר שלפני מספר שנים משפחת אדרי גם רכשה את חברת התקליטים NMC-הד ארצי ובהמשך גם את בלוקבאסטר ישראל, היא כנראה הפכה לאחד השחקנים הכי מרכזיים בתחום הבידור בישראל ועוסקת גם בהפקה וגם בהפצה של תוכן – ואולי אפילו יש לה את הקשרים המתאימים בחו”ל בשביל להפיץ משחק. ולאור העובדה שחברות הבת האלו מחפשות כיוון חדש בגלל התכווצות הביזנס המרכזי שלהן (השכרת סרטים ומכירת דיסקים של מוזיקה) ומנסות להפוך ליצרניות של תוכן, השקעה במשחק מחשב לא נשמעת כמו ההימור הכי גרוע שהן יכולות לבצע. אולי זה עדיין לא סביר שהאחים אדרי ישקיעו פתאום מיליונים במשחק, אבל (להערכתי) יש להם בסופו של דבר יכולת הרבה יותר גדולה להגיע אחר כך עם המשחק הזה לקהל היעד הפוטנציאלי מאשר אנג’ל היי-טק מסורתי כמו יוסי ורדי.
ואם לא מבפנים, אז אולי מבחוץ?
אז אמרתי כבר שבגלל בעיית הביצה והתרנגולת, קשה יהיה למצוא משקיע מקומי שלא מבין את השוק ופתאום ירצה להיכנס לתעשיית משחקי הוידאו. מה לגבי המפיצות הגדולות בעולם שכבר נמצאות בתעשיית משחקי הוידאו, ורק צריכות לעשות את הצעד החכם ולפתוח סטודיו בישראל? הרי עשו את זה במקומות אחרים בעולם.
או, אז פה אנחנו נמצאים בבעיית הביצה והתרנגולת השניה: מצד אחד כבר אמרנו שבלי השקעה לא נוכל לספק הצלחה מוכחת, אבל מצד שני למה שמפיצה כמו EA, או יוביסופט, או 2K, או אקטיוויזן-בליזארד, או כל חברה אחרת תרצה להשקיע בהקמה של סטודיו בישראל אם לא יצאה מפה עדיין הצלחה מוכחת?
זה שמישראל יצאה בשורת הFirewall של צ’קפוינט, וזה שאינטל פיתחה פה את הפנטיום MMX ואחר כך את ארכיטקטורת המחשבים הניידים חוסכי הסולל שלה בפלטפורמת הפנטיון M, וזה שאת מהפכת תוכנות המסרים המיידיים התחילה ICQ של מיראביליס, ואפילו זה שהלב של טכנולוגיית הנאטאל החדשה של מיקרוסופט מקורה בישראל – זה הכל טוב ויפה. זה מראה שבישראל מבינים מצויין טכנולוגיה, אבל לא מראה שיודעים לעשות כאן משחקים. ובלי הצלחה מוכחת כזו, יהיה קשה למצוא מפיצה שתחליט לפתוח סטודיו דווקא כאן. הרי אנחנו כנראה לא זולים כמו השווקים במזרח אירופה ובאסיה, אנחנו לא נמצאים במרכז העניינים ואין לנו שוק מקומי גדול מספיק כמו מדינות באירופה, קנדה או ארה”ב, ואפילו תרבות המשחקים שלנו די צולעת. גם אם בתאוריה יש לנו יתרון יחסי עצום, פשוט אין לנו קבלות.
אז איך מתניעים תהליך כזה?
אני מצד אחד מאמין גדול בשוק חופשי, אבל מצד שני יודע שמאחר ואנחנו לא נמצאים בשוק חופשי אמיתי יכולים לפעמים להיות כשלי שוק. כשלים כאלו מתבטאים לפעמים גם בבעיות שיווי משקל של ביצה-תרנגולת שלא מאפשרים התפתחות שוק. כדי שתתפתח תעשיית משחקים בארץ צריך שמישהו יוציא אותנו משיוו המשקל הזה ויתניע את התהליך, ובהיעדר כל גורם אחר זו צריכה להיות המדינה עצמה, מאחר והתפתחות של שוק כזה תתרום לה בטווח הארוך (בהגדלת התוצר, הקטנת האבטלה, ופיתוח תרבות ויצירה מקומית).
זו לא תהיה מהפכה תפיסתית כמובן. מדינת ישראל כבר פעלה בעבר במטרה להניע שווקים כאלו ואחרים, ואפשר למנות שלוש אפשרויות קלאסיות שמדינת ישראל כבר השכילה לבצע בעבר הלא רחוק בתחומים משיקים ובהחלט השתלמו לה:
1. פרוייקט חממה
אולי הצורה הכי בעייתית להניע פיתוח של תעשיית משחקים, אבל פרוייקטי החממות הטכנולוגיות בתחילת שנות ה-90 הן בדיוק הדרך שבה הותנעה תעשיית הסטארטאפים בהייטק הישראלי – זה עשה לתעשייה הישראלית רק טוב ועזר לה לעמוד על הרגליים בדיוק בתקופה שבה היה צריך לדחוף אותה קדימה. המשמעות של חממה ממשלתית היא שמדינת ישראל גם מנהלת את פיתוח המשחקים וגם מתקצבת אותו – לפחות בשלב הראשוני.
התקציב במקרים כאלו צריך להיות תקציב ראשוני בסכום נמוך יחסית, שלא יאפשר פיתוח של משחק עתיר תקציב אבל יתן מספיק חופש פעולה לחברה קטנה על מנת שתוכל להשקיע זמן ומשאבים וליצור משחק להפצה ניסיונית, או אפילו רק דמו של משחק שאותו תגיש כPitch למפיצות בינלאומיות – ואולי אחרי שהן יראו את הפוטנציאל של המשחק בפועל ולא רק בתאוריה, יגדלו הסיכויים שהן יסכימו להשקיע בו את המיליונים הדרושים.
הסכום הנמוך יחסית יאפשר למדינה לנהל בחממה מספר רב של פרוייקטים, ושיתוף הפעולה יאפשר הפרייה הדדית בין הפרוייקטים השונים (מה שגם יקטין עלויות, במיוחד בתעשיה כזו שבה re-use של קוד בין מספר פרוייקטים חוסך לא מעט כסף). בדומה לכל חממה אחרת, ההנחה היא כי לא כל הפרוייקטים יצליחו, אבל התקווה היא שאלו שכן יצליחו יכסו גם את ההשקעה בפרוייקטים שנגנזו.
2. קרן השקעות ממשלתית
עוד תחום משיק שבו נראה שישראל נחלה הצלחה הוא חוק הקולנוע משנת 1999, שאיפשר הזרמה ישירה של מיליונים לתעשיית הקולנוע הישראלית. החוק סבל מקצת טלטלות בתחילת ובהמשך דרכו, אבל בסופו של דבר הוא הוסדר במסגרת רב שנתית, ורק לאחרונה הוא הוארך בפעם השניה למשך של חמש שנים נוספות – עם תמיכה שנתית של כ-67 מיליון ש”ח.
ניתן כמובן להתווכח האם הדרך הזו היא הדרך הכי טובה להשקיע בקולנוע הישראלי או האם הדרך שבה נבחרים הפרוייקטים היא נכונה, אבל כל מי שיסתכל על העלייה בהכנסות מסרטים ישראלים מאז שנת 99, ועל ההצלחה שלהם בעולם (הן מסחרית והן אמנותית) כנראה יסכים שהחוק עצמו עשה את העבודה, ואילולא החוק הזה (או תמריצים אחרים) כנראה לא היינו רואים את התעשייה הזו פורחת כל כך.
עם 67 מיליון ש”ח בשנה אפשר גם ליצור תעשיית משחקים מצליחה. לא צריך לסכן כאן רק כספי ציבור כמובן, אבל בדומה לצורה בה עובד חוק הקולנוע ניתן גם להשקיע בצורה דומה בתעשיית משחקים: וועדה מייעצת תקבע קריטריונים להשקעה בסרטים, אבל משקיעים פרטיים יצטרכו להשקיע בפרוייקט בעצמם, והם בעצם יוכלו לחלוק את הסיכון בהשקעה במשחק עם הממשלה.
יש שתי בעיות במודל הזה כמובן: הבעיה הראשונה היא שאם קודם ציינתי שקרנות ההון סיכון לא באמת יודעות במה להשקיע, אז סביר להניח שהמדינה תדע עוד פחות, וכמו בכל בירוקרטיה יהיה מאד קשה לדעת אם האנשים הנכונים באמת יהיו אלו שיופקדו על קביעת הקריטריונים להשקעה בפרוייקטים (לפחות במקרה של חוק הקולנוע נראה שזה עבד). הבעיה השניה נובעת מחוסר הרצון של משרד האוצר להוציא סכום כסף כזה בשביל להשקיע בתעשייה לא קיימת בארץ (ונעזוב את הנקודה האם מדובר בקוצר ראיה או לא). במקרה של חוק הקולנוע היה עוד סעיף שדיבר על כך שחלק מהכסף יחזור למדינה בין היתר בזכות מתמלוגים של הרשות השניה (וגם הסעיף הזה יצר בעיות) – אבל כאן אפילו את זה אין. בשביל שחוק כזה יעבור יותר מידי אנשים שלא רוצים להתלכלך בפוליטיקה יצטרכו להתלכלך בפוליטיקה.
3. הטבות מס
גם פה מדובר על מודל שישראל כבר התנסתה בו בעבר: משיכה של חברות בינלאומיות לישראל בזכות הטבות מס יחודיות. מדינת ישראל עושה את זה עם אינטל וחברות אחרות, ומוותרת על הכנסות פוטנציאליות ממיסים בתמורה להגדלת שיעור התעסוקה והיצור (מה שמבטיח בעצם הכנסות נוספות ממיסים). יש כמובן כאלו שיתלוננו על הטבות המס של אינטל, ומאמינים שהמדינה נותנת לה מתנה על חשבון הכסף שאמור היה להגיע ממיסים לציבור ועל חשבון חברות אחרות שלא מקבלות הטבות מס. אבל אם מסתכלים על תחום משחקי הוידאו אז התלונה הזו פשוט לא תקפה.
למה? כי למרות שתעשיית משחקי הוידאו מגלגלת בעולם יותר מ-50 מילארד דולר, מדינת ישראל רואה מכל זה סכום ששואף לאפס עגול. כשאין שום תעשיית משחקים בישראל שנוגסת בעוגה הזו, אין הכנסות לחברות ולאנשים ולכן גם אין למדינה הכנסות ממיסים. למעשה, אם היום מדינת ישראל תחוקק חוק שיבטל לחלוטין את מס החברות למפתחות משחקי וידאו היא לא תפסיד מזה כלום. מן הסתם היא גם לא תרוויח מזה כלום, ולכן צריך למצוא בהטבות המס את נקודת האיזון שכן תשכנע משקיעים (מקומיים וזרים) להשקיע את הכסף שלהם בפיתוח משחקים.
ומדינת ישראל חייבת לספק הטבות לשוק הזה כדי לאפשר לו להתקיים – לא רק בגלל שאין לה מה להפסיד אלא בגלל שהיא נמצאת בעולם גלובאלי וצריכה להישאר תחרותית.
ותעשיית משחקי הוידאו היא באמת גלובאלית. בניגוד לתעשיית הקולנוע שמרוכזת בעיקרה בהוליווד, תעשיית משחקי הוידאו פזורה מהמזרח הרחוק ועד למערב. זה נכון שהמפתחות והמפיצות הגדולות נמצאות ביפן ובארה”ב, ושם נמצאים גם השווקים הגדולים ביותר. אבל אפשר לראות חברות גדולות וריכוזי תעשיה גם מחוץ לשתי המדינות האלו, ואם נסתכל על המשחקים הגדולים מהתקופה האחרונה ואלו שעתידים לבוא בקרוב נגלה כמה התעשיה הזו מפוזרת: מאס אפקט 2 הגיע מביושוק הקנדיים, גם ספלינטר סל האחרון הגיע מיוביסופט בקנדה, דירט 2 הגיע מקודמאסטרד האנגלית, באטמן הגיע גם הוא מרוקסטדי באנגליה, ביושוק 2 הגיע מ2K אוסטרליה, Heavy Rain מגיע מקוואנטיק דרים הצרפתית, סיילנט האנטר 5 הגיע מיוביסופט רומניה, באד קומפני 2 הגיע מDICE השוודים, קילזון 2 הגיע מגרילה ההולנדים, מטרו 2033 הגיע מ4A האוקראיינים, ובקרוב צפויים לצאת פייבל 3 מרייר האנגלים, קרייסיס 2 מקרייטק הגרמנית, אלן ווייק מרמדי בפינלנד, מאפיה 2 מ2K צכיה, ו-APB וקראקדאון 2 משתי מפתחות שיושבות אחת ליד השניה בעיר קטנה בסקוטלנד (ומסקוטלנד גם הגיעו משחקי GTA). הזכרתי כבר קודם את The Witcher 2 מפולין, ואני יכול להמשיך – אבל זה לא יגמר כנראה, כי התעשיה הזו באמת מפוזרת בכל העולם.
והתחרות בה בהחלט באה לידי ביטוי בהטבות ממשלתיות. לקנדה למשל ישנה מדיניות הטבות מס מפליגה ביותר, כולל תחרות פנימית בין המחוזות השונים על הטבות המס: במחוז קוובק לדוגמא נהנות מפתחות משחקים מהחזרי מס של 26.5-37.5%, ובמחוז אונטאריו נהנתה לאחרונה חברת Silicon Knights מהשקעה ממשלתית של 4 מיליון דולר למטרת פיתוח של משחק חדש.
הטבות המס המפליגות האלו הובילו בסופו של דבר לכך שקנדה עקפה את אנגליה, וכיום היא תעשיית המשחקים השלישית בגודלה בעולם אחרי ארה”ב ויפן, עם 14,000 מפתחים שמועסקים ב-250 חברות שונות. חברות כמו יוביסופט, THQ, EA ואחרות משקיעות כולן בהקמת מרכזי פיתוח חדשים.
זה כנראה גרם לאנגליה עצמה להתעשת. באנגליה, כמו בישראל, ישנה קרן תמיכה לעידוד השקעות בקולנוע אבל אין שום קרן תמיכה דומה או הטבות מס לתעשיית המשחקים, וזה הופך את אנגליה לפחות אטרקטיבית. פיטר מולינו שאחראי כיום על הפעילות האירופאית של חטיבת המשחקים של מיקרוסופט הזכיר את הבעיה הזו אחרי שנודע שקנדה עקפה את אנגליה וקיווה שהמצב ישתנה, וזמן קצר לאחר מכן איגוד מפתחי המשחקים הבריטי (TIGA) הצליח לשכנע את הממשלה האנגלית להכניס לתקציב שלה סעיף שיאפשר הטבות מס לפיתוח משחקים – משהו שאתה התוצאות שלו בטח נראה בקרוב. הצפי של TIGA הוא שהטבת המס תאפשר 3500 משרות חדשות ותעודד השקעות בסך של חצי מיליארד פאונד.
בישראל מן הסתם לא יהיה מדובר על סכומים כאלו במידה ויהיו הטבות מס, מאחר ואין כאן עדיין בסיס של תעשייה, אבל גם עשירית מהסכום הזה היתה יכולה לעשות פה רק טוב למדינה.
אז איפה הקאטץ’?
האמת היא שאני לא בטוח שיש כאן קאטץ’. קרן השקעות או חממה אמנם יצריכו מהמדינה להוציא כסף, אבל במקרה של הטבת מס אין כאן שום השקעה בפועל מצד הממשלה. ומאחר ואין תעשיה כזו כיום (וסביר להניח שתעשיה כזו לא תקום כאן מאליה בין לילה) אז גם אין שום הפסד של הכנסה קיימת או פוטנציאלית ממיסים במידה והמדינה תתחיל להעניק הטבות מס. כל הטבה כזו, אפילו אם היא תהיה מוגבלת בזמן, יכולה לעודד מפיצות משחקים זרות ועתירות ניסיון להשקיע משאבים במרכזי פיתוח בישראל, מה שיעזור להכשיר תעשיה מקומית בזכות הניסיון הזר שלהן ויתן לישראל את הדחיפה המקצועית בתחום המשחקים שכרגע קצת חסרה לנו. אחרי שכבר תתבסס כאן תעשיה ויהיו לנו קבלות (ואולי אפילו איזו צ’קפוניט של עולם המשחקים) אז יהיה ניתן לעמוד על הרגליים בלי סיוע מהמדינה, וההשקעות והטבות המס כבר יחזרו למדינה בריבית.
ואולי בכל זאת איזשהו משהו שיאשר שלא הכל ורוד?
כמובן שצריך בכל זאת להתייחס לכל מיני נושאים רלוונטיים כדי לא לעקר את הרעיון הזה – בין אם מדובר בהשקעות או הטבות. הרי (כמעט) אף אחד לא רוצה שההטבה הזו תהפוך פתאום למקלט מס עבור חברות שגם ככה נמצאות בתחום קשור (נניח חברות הסלולרי שעוסקות בין היתר בהפצת משחקים לטלפונים שלהן), ינצלו את החוק הזה כפרצה, ויעשו קצת תרגילים חשבונאיים בשביל להתחמק מתשלומי מיסים שהן משלמות כיום.
הדרך לטפל בנושא הזה היא די פשוטה: ההטבות/השקעות צריכות להינתן רק לחברות שיעסקו באופן ישיר בפיתוח של משחקים שיופצו בערוצי ההפצה שהזכרתי קודם: משחקים לקונסולות ולPC שמגיעים להפצה מסחרית בחנויות, או משחקים שמגיעים לSteam/PSN/WiiWare/XBLA.
זה נתח השוק המשמעותי עם חסמי הכניסה הגבוהים שאליו עדיין לא הצלחנו לפרוץ ואותו צריך לעודד, וזה גם שוק שבו בדרך כלל יש בקרת איכות כלשהי לתכנים עצמם (לפחות במקרה של הקונסולות של סוני ומיקרוסופט). ומה עם שווקים אחרים כמו משחקי פלאש ואייפון? אני באופן אישי חושב שאלו לא השווקים שמצריכים הטבות ממשלתיות או השקעות של מיליונים, ולהערכתי הם מהווים פתח די רציני לאותן פרצות אפשריות בחוק.
עוד נושא שכדאי להזכיר הוא קריטריונים תרבותיים כמו שלפעמים נוטים לשקלל במקרה של השקעות ממשלתיות. אני מציג פה רק את העמדה שלי כרגע במשהו שהוא תאורטי לחלוטין כרגע, אבל מאחר והשוק הזה עדיין בחיתולים אז בשלב הזה אסור להגביל אותו בכל מיני קריטריונים שיגבילו את חופש הפעולה האמנותי של היוצרים (כמו למשל הטבה רק למשחקים מבוססי מורשת ישראל, מלחמת ישראל, וסיפורי התנ”ך) או את חופש הפעולה העסקי (למשל לגביל את ההטבות לישובי פריפריה בלבד, או לאסור מכירה של הזיכיון למשחק המשך לחברה בינלאומית כלשהי). הקריטריון היחיד שצריך להתקיים לדעתי, הוא שהמשחק יופץ גם בשפה העברית על מנת לפתח את תרבות המשחקים המקומית.
רגע, לא שכחנו משהו במשוואה?
אקדמיה כמובן. בכל הנושא הזה לא הזכרתי את העובדה שאי אפשר לצפות רק ממשקיעים זרים לבוא ולהזרים לכאן את הידע הרלוונטי לפיתוח משחקים. בישראל צריכות לקום תוכניות לימוד לתחום פיתוח ועיצוב משחקי מחשב, בין אם הן ישולבו בלימודים המדעיים, בין אם בלימודים בתחומים ההומאניים והאמנויות, ובין אם כלימודי תעודה עצמאיים. אני די בטוח שהביקוש לתחום הזה יגדל ככל שיותר מוסדות אקדמיים רציניים יקחו את הנושא לידיים. אמנם האקדמיה היא עוד גוף בירוקרטי מסורבל שבדרך כלל שינויים מחלחלים אליו בקצב איטי, אבל תוכניות לימוד אקדמיות ותאוריה זה חלק הכרחי מפיתוח של תעשיה בריאה, ואלו דברים שמפרים אחד את השני. השאלה היחידה היא מי תהיה האוניברסיטה המחקרית הראשונה שתיקח את הנושא לידיים ותיתן לגיטימציה אמיתית בישראל לנושא?
אז מה עכשיו?
שאלה טובה. הפוסט הכל כך ארוך הזה הוא רק סיכום גס של מה שאין כאן ומה שאולי אפשר לעשות בשביל שיהיה כאן משהו, אחרי בערך 4 שנים שהנושא התגלגל אצלי בראש בלי שהוא עלה על הכתב בצורה מסודרת עד להיום. נקודת המפתח והשורה התחתונה מבחינתי היא שאת כל ההתנעה של התהליך צריכה לעשות המדינה, כי אחרי שאני מנסה לבחון את הנושא משלל כיוונים קשה לי לראות אופציה אחרת.
אבל כנראה שצריך גם שמישהו יניע את המדינה.
כדי להתקדם מכאן צריך לקחת את העניינים יותר ברצינות מאשר סתם לכתוב פוסט. צריך לראות אם יש לאנשים אחרים על מה להעביר ביקורת, מה להוסיף ולהרחיב, ואולי גם רעיונות טובים להציע – כי כרגע זה רק רעיון של בנאדם אחד, ולא בטוח כמה הוא עומד במבחן המציאות. בשלב שלאחר מכן צריך לזקק ולתמצת את כל מה שעולה מכאן לנייר עמדה ברור מספיק – כזה שיהיה ניתן להעביר הלאה ושכל פוליטיקאי וכל מקבל החלטות יבין בעזרתו מה צריך בשביל לעזור לתעשיה הזו להפוך לעצמאית ומתפקדת – ולמה זה טוב לכולם. מן הסתם אין לנו מערכת משומנת כמו TIGA האנגלית או הESA האמריקאי, אבל צריך לראות איך כן אפשר לקחת את העניינים לידיים ולקדם את הנושא הזה גם באמצעות הקהילה הצעירה והקטנה שיש לנו כאן (GameIS וה-IGDA הישראלי, וכל אחד אחר שרואה בזה משהו חשוב).
כתבתי כאן לא מעט מלל בפוסט הזה, ואם מישהו שרד עד לסופו אז עכשיו תורי להקשיב. רעיונות, הערות והצעות? כאן ועכשיו זה המקום להעלות אותם.
בינתיים שיהיה יום עצמאות שמח, בתקווה שביום העצמאות הבא כבר נתקדם בצעד נוסף לכיוון תעשיית משחקי וידאו אמיתית בישראל.
היי דותן,
אני מאמין שהמודל של Frozenbytes בהחלט מתאים לארץ שלנו. ציינתי שלדעתי כל מה שנכנס לערוצי הפצה מרכזיים כמו XBLA, PSN ו-Steam ובעצם נמכר בכסף הוא משחק סטנדרטי לכל דבר, וכדאי ורצוי לתמוך במשחקים כאלו מאחר ורובם עדיין מצריכים השקעה ראשונית לא קטנה.
לגבי הטבות המס בקנדה, Game Developer פרסמו את הדו"ח השנתי שלהם ל-2009 כאן:
http://gamedeveloperresearch.com/2009-government-game-incentive-report.htm
יש פרק מהדו"ח שמפרט על מחוז מונטריאול בקנדה ומפורסם בחינם, אבל הדו"ח המלא עולה לצערי לא מעט כסף: 2,500$ שלא טרחתי להוציא מהכיס כרגע בשביל לקרוא אותו…
עוד שאלה:
היכן אפשר למצא מסמכים שמתארים את פרוט הטבות המס בקנדה או באנגליה.
או במילים אחרות את מסמכי תוכניות הטבות המס הללו.
אולי יש טעם לתרגם אותם לשוק המקומי ולהציג אותם כמודל מצליח לגורמים המתאימים (משרד האוצר?).
שלום
אחלה כתבה!
שאלה:
איך Frozenbyte הפינית (שיצרה את trine) נופלת בתוך הקטגורציה שאתה מציג?
מדובר בחברה קטנה (כ 20 עובדים) במדינה קטנה (5 מיל+\-) שמייצרת משחקים קטנים ל PlayStation ול PC
Trine הינו משחק מקורי ומלצליח של החברה הזאת.
זה אומנם לא AAA אבל וזה לא רחוק משם.
אני הייתי יותר משמח לעבוד שם.
האם המודל הזה לא מתאים לארץ שלנו?
להלן כתבה ממש טובה על פיתוח המשחק הזה:
http://trine-thegame.com/site/index.php?page=making_of_interview
ממש מצטער, אבל אני לא רואה בספאם קארמה שום תגובה מהימים האחרונים, ממך או מכל מישהו אחר למען האמת…
חשבתי שכבר כתבתי פה תגובה.
אפשר לבדוק אם היא לא הושלכה לספאם בטעות?
את האמת לדעתי פשוט צריך לבוא אנג'ל צעיר (אם תעשיית ההי-טק של היום זה אפשרי) שישקיע במשחק מחשב AAA.
בקשר למה שאמרת על אנג'לים-יש לי 3 דברים נגד זה:
1)אנג'לים בימינו לא כ"כ מבוגרים ויש גם כמה שהם בני 30- אם כי אני מאמין שזה עניין של זמן שיבוא אנג'ל שיבין במשחקים ויצליח לעשות פה משחק AAA.
2)יש מצב שדווקא אנג'ל יבוא מכיוון שונה-כידוע VALVE חברת ההפצה הכי טובה לגיימרים (אם כי סטים והבעיות שלו מעצבנות) הוקמה ע"י 2 מתכנתים-אז למה בעצם שזה לא יצליח בארץ? מי יודע אולי המפתחים של נטאל הישראלים יעשו הרבה כסף ושיראו שלא יוצאים משחקים "רציניים" לנטאל אלא רק קז'ואל הם יעשו משחק AAA?
3)דווקא משחקים הם תעשייה מאוד קורצת-אתה משקיע 20 מיליון דולר במשחק ומספיק שמיליון אנשים קונים אותו ואתה ברווחים של 250%-די הרבה ל3 שנים לא?
שלא נדבר על כך שהשכר פה יחסית זול כך שב20 מילון דולר אתה קונה לא מעט מפתחים ומפתחים איכותים ויצירתים.
אח,אילו הייתי זוכה ב72 מיליון שקל הייתי עושה כזה משחק טוב…
טלד:
1. אני יכול רק להעריך איך קמים במזרח ומכרז אירופה מרכזי פיתוח, אבל מההיכרות שלי זה נראה כאילו רובם עד כולם קמו על בסיס מפיצים מקומיים שעסקו בתרגום של משחקים לשפת המקום ובהמשך בחרו להשקיע גם בפיתוח משחקים עצמאי. 1C Company הרוסית, CDV הגרמנית, JoWood האוסטרית ו-CD Projekt הפולנית הן דוגמאות למפיצות כאלו, שהיו להן גם קשרים עם מפיצות גדולות יותר בשאר אירופה ובעולם וגם נגישות לשוק מקומי גדול יחסית. הרבה מאד בתי פיתוח במזרח אירופה חברו למפיצות האלו ולמפיצות אחרות (Virgin הבריטית למשל) לצורך הפצה עולמית אבל יכלו לסמוך במקביל גם על שוק מקומי גדול.
בסך הכל יש במדינות המזרח אירופאיות שלושה יתרונות על פני ישראל: שוק מקומי משמעותי הרבה יותר להפצת משחקים בשפה המקומית, "מרחק פסיכולוגי" קטן ממדינות אירופאיות אחרות שיכולות לשמש כשווקי משנה, וכח אדם זול יותר. אלו גורמים שצריך להתחשב בהם, ואני מניח שלנו יש יתרונות אחרים, אבל בגלל הגורמים האלו הסיכויים שהמודל המזרח האירופאי יעבוד כאן הם לא גדולים.
אגב, אפילו בישראל שבה השוק קטן הרבה יותר היו כמה מפיצות מקומיות שניסו לפרוץ החוצה בשנות ה-90: מחשבת, באג ומיראג' חילקו ביניהן את השוק המקומי בתקופה שבה הפצת משחקים מקומית עם תרגום לעברית (לפחות של הmanual) היתה מקרה נפוץ יותר, והחברות האלו (בעיקר מחשבת) גם ניסו את מזלן עם פיתוח משחקים מקומי.
אבל משהו קרה בשוק הישראלי מתישהו בשנות ה2000, וההפצה המקומית של משחקים עברה לתאגידי מדיה כמו הד ארצי/NMC, ישפאר יבואנית סוני ונאמקו-באנדאי ישראל (שהחליפה את אטארי ישראל). אולי הגופים האלו ירצו לקחת על עצמם מימון והפצה של משחק תוצרת הארץ, אבל נראה לי שכיום הן מתייחסות לשוק המשחקים הישראלי קצת כמו נטל ולא כמשהו פוטנציאלי להגדלת הכנסות.
2. פה אני חושב שאתה טועה. החברות הגדולות לא רק קונות חברות מקומיות שהוציאו כמה משחקים טובים, אלא לפעמים גם משקיעות בפרוייקטים ראשוניים של חברות חסרות ניסיון (2K למשל השקיעו במשחק ראשון של סטודיו צ'כי די חסר ניסיון בסוף שנות ה-90: Hidden & Dangerous של Illusion Softworks. אחר כך הסטודיו גם הביא להם את Mafia, ובסוף 2K גם קנו אותם).
ובמקרה של הטבות מס החברות הגדולות גם מקימות מרכזי פיתוח חדשים מאפס: זה בדיוק מה שנעשה בשנים האחרונות בקנדה ע"י הרבה מאד חברות, וזה בדיוק מה שהבריטים הבינו לאחרונה כהחליטו להעניק הטבות מס אחרי שכל מרכזי הפיתוח אצלם נסגרו כי המפיצות העבירו את המיקוד שלהן לקנדה ומדינות אחרות.
3. אתה טוען ששום הטבת מס לא תביא לכאן חברות משחקים גדולות, אבל מתעלם גם מהעובדה שהטבות מס מביאות למדינות אחרות בעולם חברות משחקים גדולות, גם מתעלם מהעובדה שהטבות מס שקיימות בישראל כבר הביאו חברות אחרות להקים כאן מפעלים עוד לפני שלישראל היה שם כל כך טוב, ומתעלם מהעובדה שהעובדים או לפחות המפתחים בישראל לא באמת כל כך זולים (במיוחד לא אחרי הפיחות ביורו ובדולר לעומת השקל). אבל יש לישראל יתרונות אחרים, ולמזלנו תחום משחקי המחשב משיק מאד גם לתחומים טכנולוגיים ויצירתיים אחרים שבהם לישראל יש שם מצויין בתעשיה – וזה יכול לחלחל גם לתחום הזה.
אגב הטבות מס: אלו שקיימות בישראל במסגרת "החוק לעידוד השקעות הון" הן לצערנו לא כל כך אטרקטיביות למפתחות משחקים אלא בעיקר לתעשיות מסורתיות יותר, מאחר וחלק מרכזי בהטבה הוא פחת מואץ על ציוד ומבנים. אבל החוק הזה יכול לשמש כבסיס לשינויים שיהפכו אותו למותאם יותר גם לתעשיית המשחקים.
4. גם אם אתה לא רואה את תוכנית הלימודים של בית ברל או הבינתחומי כמשהו רציני, זה לא משנה את העובדה שהם כן מספקים לאנשים סט של כלים שיכול לעזור להם בתעשיה הזו. בסופו של דבר אנשים כמו סיד מאיירס, פיטר מולינו או וורן ספקטור לא למדו בתוכנית אקדמאית לעיצוב משחקים כי דבר כזה לא היה נפוץ בעולם בזמנו. אתה יכול לסמוך יותר או פחות על המסלול למדע, טכנולוגיה וחברה בבר אילן, אבל מי שאני חושב שצריך לסמוך עליו זה בעיקר האנשים, כשהמטרה של התוכניות האקדמיות הן בעיקר לתת להם את הכלים המתאימים.
De-Panther:
את רומא אולי לא בנו ביום אחד, אבל ברומא היתה תמיכה ממשלתית מאד רחבה להשקעות בנדל"ן 🙂
אני חושב שפה נובעת אי ההסכמה שלנו: אתה טוען שאנשים שרוצים להקים פה מיזם כזה יעשו את זה בעצמם. אני טוען שאולי בעשור הקודם זה היה אפשרי, אבל באקלים הנוכחי שבו צריך הון ראשוני מוערך של מיליונים בשביל לפתח משחק שיוכל לנגוס בנתח השוק שעליו אני מדבר אנשים יצטרכו משקיע ולא יקחו את כל הסיכון על הגב הפרטי שלהם.
מה שאתה מתאר באמת תקף למשחקי קזואל שבהם ההשקעה הראשונית היא אכן קטנה בהרבה – אבל המשחקים האלו ברובם לא נכנסים לשוק הגדול שעליו אנחנו מדברים כאן, ובדיוק בגלל זה אני חושב שאת התמיכה לא צריך להפנות למקום הזה. זה לא רק עניין של עקיפת חוקים וניצול פרצות אלא גם של חלוקה נכונה של משאבים (ובכל מקרה צריך להקשות על ניצול פרצות: אפשר לדוגמא להגביל את הטבות המס רק להכנסות עתידיות ממכירת המשחקים בפועל, מה שיגביל מאד את היכולת לתמרן את המערכת ולבנות מחלקות מדומות).
ואני אגיד לך למה EA לא תשקיע בסטודיו ישראלי: היא לא תשקיע בו כי עדיף לה להשקיע בקנדה או אנגליה או מדינות מסויימות בארה"ב כי שם היא כן נהנית מהטבת מס. לאפשר הטבת מס בישראל זה לא בונוס – זה להתיישר עם הקו העולמי, שבו אנחנו כרגע גם מפגרים מאחורי העולם בתוצרים שלנו וגם לא אטרקטיביים כמו שאר העולם במיסוי שלנו.
החליפות בEA גם לא "יגלו" פתאום את ישראל רק בגלל שיצאו מפה שניים שלושה משחקים שעליהם מודפס דגל, וזו לא בדיוק הדרך להעביר את המסר הנכון למשקיעים שיש תעשיה בישראל, בדיוק כמו שלא צריך שעל החיישן בנאטאל של מיקרוסופט תהיה מדבקה עם דגל ישראל בשביל שמשקיעים ידעו שהוא פותח בישראל. בשביל לאותת למשקיעים כל מה שצריך זה קצת הודעות PR, ושמשרד התמ"ת ישלח נציגות ישראלית לתערוכות משחקים שונות בעולם ויציג את פוטנציאל ההשקעה והטבות המס בישראל (בהנחה שיהיו כאלו).
ושוב בנושא הבנקים: בנקים בודקים בדיוק את כדאיות ההשקעה שלך במסגרת הערכת הסיכונים שלהם. אם תיקח הלוואה למשל לבניית מתחם נדל"ן תוכל למנף אותה דרך הבנק. בנקים יודעים להתמודד עם זה והם יקחו את הסיכון שתקרוס, כי אז הם יוכלו לעקל את הנכס והם יודעים מה לעשות איתו – יש להם ניסיון עשיר בזה.
אבל בנקים לא יודעים מה לעשות עם משחקים, במיוחד בישראל. אין להם מושג מה לעשות עם משחק חצי מוכן שהמפתחת שלו פשטה את הרגל, ואין להם מושג איך להעריך ובכמה למכור IP של משחק קיים במידה והם יעקלו את העסק שלך.
הערכת שווי של מוצר בידורי זה משהו יותר מורכב בעבורם גם מהערכה של מוצר טכנולוגי, ואפילו במקרה של מוצר טכנולוגי מה שאתה טוען לא כל כך נכון – בנקים פשוט לא נוטים להשקיע בהם בשלב הSeed (אלא אם כן יש משקיע נוסף). הם פשוט יעדיפו לא להיכנס לזה כל עוד לא תיתן להם ערבויות אחרות, ואם יש לך את היכולת לתת להם ערבויות אחרות אז אתה בהרבה מאד מקרים לא באמת צריך אותם.
פוסט מצויין.
בנוסף לזה שאני מסכים עם רוב מה שכתבת, יש לי כמה הערות:
1. איכשהו (ואני לא לגמרי יודע איך) קמים, בעיקר במזרח אירופה, די הרבה סטודיואים עצמאיים שמצליחים בהשקעה די קטנה והרבה רצון להרים משחקים טובים מספיק כדי שהחברות הגדולות יממנו אותם ויפיצו. איך? לא יודע. מה שמוביל אותנו ל-2.
2. החברות הגדולות לא פותחום מרכזי פיתוח בשום מקום. הן בדר"כ קונות חברות מקומיות שהוציאו כמה משחקים טובים. אם לא יהיו כאן חברות כאלה, החברות הגדולות גם לא יהיו פה.
3. יש תחומים (תקשורת ופיתוח צ'יפים למשל) בהם לעובדים הישראלים יש שם טוב בתעשיה, וקל יחסית למצוא בישראל עובדים טובים (ובאופן יחסי בזול). לכן יש הגיון לחברה מחו"ל לפתוח כאן מרכז פיתוח. תעשיית משחקים אין כאן, ולכן שום הטבת מס לא תביא לכאן אף חברת משחקים גדולה.
4. עם כל הכבוד לבית ברל ולבין תחומי. אני לא רואה את תוכניות הלימודים שלהם כמשהו רציני, שיכול להכשיר עובדים לתעשיה. אם וכאשר תקום כאן תעשיה כזאת, לא הם יקימו אותה… על בוגרי המסלול למדע, טכנולוגיה וחברה בבר אילן אני בונה יותר.
אז איך תקום כאן תעשיה אמיתי? לדעתי יש 2 אפשרויות:
1. במודל המזרח אירופי, יצליחו כמה סטודיואים קונים להפיק משחקים ולשרוד ולאט לאט (בתקווה לסיוע ממשלתי) זה יצבור תאוצה.
2. מודל אינטל: ישראלי, שהוא בכיר בתעשיה יחליט לחזור לארץ, ויצליח לשכנע את ההנהלה שכדאי לתת לו להקים כאן מרכז פיתוח.
אני מבין שאתה מחשיב את זה בתור ציפוי, אבל את רומא לא בנו ביום אחד.
כדי שהמדינה תרצה להשקיע, צריך שיהיה לה במה להשקיע – ובשביל זה צריך אנשים שירצו וגם יוכלו להקים פה מיזם כזה.
אנשים שירצו ויוכלו להקים פה מיזם כזה, יעשו את זה בלי קשר למדינה.
EA לא תשקיע בסטודיו ישראלי רק בגלל שיש כאן הטבות מס. היא תשקיע בגלל כל הסיבות האחרות שיש לה להשקיע באותו סטודיו ספציפי, והטבות המס יהיו רק בונוס.
בנוסף, אני עדיין בדעה שזה חלק מתחום משחקי הוידאו, זה לא שייך לעובדה שאני מאוד רוצה שיפתחו בארץ משחקי טריפל איי.
בסופו של דבר, צריך אנשים עם ניסיון בפיתוח משחקים, וגם פיתוח משחקי קז'ואל זה ניסיון.
אז עכשיו הרבה אנשים בונים את הניסיון הזה שלהם, יש גם אנשים בחו"ל שעובדים בחברות הגדולות(ולא כל כך בטוח שהם יחזרו לארץ בשביל טריפל איי ישראלי).
לגבי המשחקים של חברות אחרות לגבי הטבות המס, זה קורה בכל מדינה שיש בה את הנושא הזה.
שמעתי מחבר בקנדה שיצא לו לעבוד עם חברה שהחליטה "לפתח משחקים" רק בשביל אותן הטבות שמקבלים בקנדה, ובתאכלס לא עשתה כלום.
מי שירצה לעקוף חוקים, יעקוף חוקים.
אותן חברות שאמרת יוכלו לטעון שהן גם מפתחות משחקי טריפל איי ולפתוח מחלקה מדומה לכל הסיפור הזה.
לגבי הדגל, זה אחד הדברים שעושים בקנדה. זה לא מה שיגרום למפיצה לרצות לבוא בגלל "או, יש דגל, בוא נשקיע שם"
אלא מפתחים בשאר העולם יראו את הדגל על משחק מסוים ויגידו "רגע, למה יש פה דגל? יש להם הטבות מסוימות?"
ושחקנים בשאר העולם יגידו "אה, יכול להיות שהם לא כאלה פרימיטיבים שם"
והמפיצות יגידו "וואלה? התחילו להשקיע במשחקים בישראל? בוא נבדוק את הנושא"
בנקים לא יבדקו את כדאיות ההשקעה שלך, בנקים מעניין אותם אם תוכל להחזיר את ההשקעה ואם יש לך ערבויות מספיקות.
תקרא קצת באתרים של יזמי סטארטאפים, ותראה שרוב הסטארטאפים בסופו של דבר ממומנים מהלוואות(לא כל אחד מוצא אנג'ל או קרן הון סיכון שירצו להשקיע בו). ואגב אנג'לים, אז אחד כזה לא חייב להיות מישהו שבא מתחום הטכנולוגיה, אלא זה יכול להיות חבר של המשפחה שירש הרבה כסף, או לחילופין מכר כלשהו שעשה הרבה כסף בבורסה או במקום אחר ורוצה להשקיע בעוד תחומים. כמובן שתהיה צריך לשכנע אותו להשקיע בך, ורצוי שגם ההשקעה תחזור, אבל אין לך סיבה להגביל את עצמך ליוסי ורדי(שדי תורם לתעשיה הקטנה שיש בארץ) או ג'ף פולבר.
בסופו של דבר, אנחנו צריכים לחכות לאנשים עם וובוס מספיק גדולות, שירימו משחק כזה בדרך היותר קשה, וגם יצליחו(זה היה יכול לקרות עם רייזינג איגל, אם היה להם קצת ניסיון, שעכשיו יש להם), ואז יראו שיש סיבה להשקיע.
גם אם תבוא עכשיו לממשלה ותגיד להם "יש שוק של 50 מיליארד בעולם", הם ישאלו אותך "ומי האנשים בארץ שמסוגלים להכנס לשוק הזה?"
תודה על הפידבק.
ניר: אולי לא הבהרתי את זה, אבל ה-50 מיליארד המוערכים שאני מדבר עליהם, הם לפי גופים בעולם שאוספים נתונים על מכירות בחנויות (NPD, Mediacreate, Chart-tracks, ואחרים). ובחנויות הכוונה היא רק למוצרים פיזיים שנמכרים לקונסולות (נייחות וניידות) ולמחשב.
הזכרת את תעשיית משחקי הקזואל שהישראלים כן נוגסים בה שכוללת משחקי אייפון, פלאש וכדומה. דה-פנתר גם הזכיר את תעשיית הלומדות (Edutainment) שכן נמכרות בחנויות אבל לא נחשבות למשחקים.
אבל כל הדברים האלו בעצם נמצאים *מחוץ* לשוק 50 מיליארד הדולר שעליו אני מדבר ולכן כתבתי שלישראל אין שום אחיזה בשוק הספציפי הזה. אגב – גם כל המכירות בSteam, מנויים חודשיים של Warcraft, חבילות DLC שנמכרות בצורה דיגיטלית, ומשחקי ארקייד בחנויות של הקונסולות השונות לא נספרים בשוק שעליו אני מדבר. זה אומר שגם דברים כמו חבילת המפות החדשה של MW2 (נתון מעניין: 2.5 מיליון עותקים בשבוע בודד * מחיר של 15$ לעותק = 37.5 מיליון דולר הכנסות משלוש מפות מסכנות) לא נמצאת בעוגת ה-50 מיליארד.
כל הדברים האלו זה "הציפוי מלמעלה" – שוק נוסף שאין לנו אפילו אומדן מקורב שלו (ולכו תדעו, אולי הוא אפילו יותר גדול). אבל אותי יותר מעניין לראות איך אפשר לקחת נתח מעוגת ה-50 מיליארד עצמה.
חוץ מזה, אני גם ממש שמח לשמוע על זה שיש קרנות שמחפשות גם הזדמנויות בשוק המשחקים. אבל אלא אם כן מדובר בהשקעה בחברות טכנולוגיה כמו שJVP Studio למשל עושים, אז אין לי מושג איך בדיוק קרנות הון סיכון ידעו לעשות due diligence למשחק…
De-Panther:
אני מקווה שאחרי ההסבר שלי לניר על שוק משחקי הוידאו תבין למה אני רואה את שתי התעשיות האלו כנפרדות ומציין שאין בישראל תעשיית משחקי וידאו. זה עניין של שוק, והתעשייה כאן לא נמצאת בשוק הזה.
אני גם לא מסכים לטענה שלך לפיה חממה זה מודל שמתאים לדברים טכניים ופחות תוכניים. למה אתה חושב ככה? הרי ברחבי העולם יש חממות (פרטיות וממשלתיות) שמתעסקות בהכל: החל מביוטכנולוגיה, דרך נדל"ן ועד לאמנות, ואפילו בישראל קיים בירושלים תיאטרון "האינקובטור" שמהווה חממה לאמנים מתחילים.
יכול להיות שקרן לעידוד השקעות או הטבות מס הן מודל שיעזור יותר לתעשייה לצמוח בארץ, אבל אין סיבה לפסול כיוונים אחרים או אפילו לשלב אותם.
הפיקוח על הטבות מס צריך להיות באחריות ראשויות המס, אבל כדי שלא יטרפדו את הרעיון הזה אתה מראש צריך לבוא למשרד האוצר עם מודל מוכן שיקבע קריטריונים ברורים להטבות המס:
אם למשל חברת הוט או אורנג' יוכלו לעשות תרגילים חשבונאיים ובעקבות ההטבה הזו לזכות בהטבות מס של מיליונים בלי שהן בעצם עושות כלום אז הטבת המס הזו לא באמת תורמת והיא לא תתקבל. גם אם חברות פרסום גדולות יקבלו עכשיו הטבות מס על כל מיני משחקוני פלאש שהן גם ככה עושות ללקוחות שלהן, אז הטבת המס הזו לא באמת תורמת והיא לא תתקבל.
ויותר מזה: אם אנחנו מנסים לשכנע את המדינה שהיא צריכה להשקיע עכשיו כסף כדי לקבל תמורה אחר כך, ומסבירים לה שהסיבה שהשוק הזה לא מתרומם מעצמו הוא בגלל ההשקעה הראשונית האדירה שצריך בפיתוח משחקי AAA, אז אי אפשר אחר כך לבוא ולהגיד להם שהם צריכים להעניק הטבות ל-2,000 מפתחים קטנים של אפליקציות לאייפון שצריכים כל אחד כרק מה מאות דולרים לרשיונות כדי להתניע את העסק.
הרי למיזמים בסדר גודל כזה אין חסמים כבדים כל כך והם יכולים לקום בעצמם (והם גם קמים בעצמם). אם אנחנו לא נתמקד במה שבאמת חשוב אז אנחנו פשוט נאבד את הפוקוס ולא יצא מזה כלום.
זה בדיוק כמו שהקרן לקולנוע לא תבוא ותשקיע עכשיו כסף בכל במאי חובב שמעלה סרטון ליוטיוב, ובדיוק כמו שמי שקנה מצלמת וידאו דיגיטלית כדי לצלם את הבר מצווה של הילד לא יקבל עכשיו הטבת מס. זה לא מה שאנחנו צריכים לקדם לדעתי.
לגבי תעשיית הקולנוע ותעשיית ההייטק: תעשיית ההייטק בישראל כמו שהיא היום לא באמת היתה קיימת כשהתחילו להשקיע בה (היתה פה אולי תעשיית אלקטרוניקה ותקשורת, אבל תוכנה לא כל כך היתה), וכך גם תעשיות אחרות כמו הביוטק והקלינטק שצצו כמעט יש מאין.
גם תעשיית הקולנוע של ישראל היתה בקרשים כשהתחילו להשקיע בה, והבמאים שהחליטו להשקיע בהם לא היו כולם או אפילו רובם עם ניסיון קודם בסרטים.
וזה בדיוק מה שצריך לעשות פה עם תעשיית המשחקים: להרים תעשייה מאפס וליצור מאסה קריטית שתאפשר לתעשיה להתגלגל בהמשך מעצמה. כי בשביל להרים תעשייה רצינית שתוכל לעבור את חסמי הכניסה הגבוהים לא מספיק עידוד – צריך חתיכת דחיפה. זה מה שעשו במדינות אחרות בעולם כמו בקנדה, וזה עבד להם מצויין.
בעיית הביצה והתרנגולת כיום פשוט נותנת אפס סיכוי להשקעות פרטיות, לא של קרנות הון סיכון ולא להלוואות מבנקים כמו שהצעת ויש להם אפילו פחות כלים מקרנון להעריך הצלחה של משחק או לעזור לו עם קשרים לתעשייה הרלוונטית ( אתה חושב שבנקים הם הגופים שמלווים מיליונים לאנשים על סמך הערכה של דמו טכנולוגי או pitch למשחק? אני לא מכיר מקרים כאלו בעולם, וזו גם לא הצורה שבה מתנהלות חברות סטארטאפ באופן כללי בשלב הseed שלהן).
זה נכון שחלק מהניסיונות וההשקעות ילכו לפח הזבל של ההיסטוריה, אבל ככה זה בכל תעשיה, כשהמטרה היא שאלו שמצליחים יפצו על אלו שיפלו. ההשקעות האלו מהמדינה (ומחברות זרות שיקבלו הטבות מס) גם יגרמו לכך שהניסיון שיצבר כאן תוך כדי יאשפר תעשייה יותר יציבה בהמשך.
והערה אחרונה: הרעיון של דגל ישראל יכול להיות נחמד, אבל השאלה היא האם הוא באמת רלוונטי מעבר לתחושת פטריוטיות. אני לא מכיר אף חברה ממדינה אחרת ששמה דגל על האריזה של המשחק, וזה לא מה שמעניין את המפיצות ויגרום להן להתעניין בישראל. מה שיעניין אותן זה הטבות מס.
כל הכבוד, כתבה מדהימה ונכונה. נהניתי לקרוא.
וואו, מעבר לחשיבות הכתבה, יש לך באמת יכולת מופלאה ליצור עניין של הקורא- כתבה נהדרת!
אני מקווה שדברים באמת יתחילו לזוז כאן, חברות פיתוח ישראליות יכולות להצליח בתחום הרווחי הזה.
שלום SWAN,
אשמח אם תיצור איתי קשר בטלפון (314 46 48 בקידומת 052) או באימייל (זה שכתבתי בתגובה).
חגי, ע"פ לח"כ אורי אריאל
סחטיין על הפוסט, מושקע ונוגע בנקודות שצריך.
אני לא מסכים איתך לגבי ההגדרה לתעשיית המשחקים, אבל על זה בהמשך.
קצת קטנוניות: הבינתחומי לא מלמד עיצוב משחק, הוא מלמד מתכנתים להשתמש במנועי משחק(פעם אחרונה ששמעתי, הם לימדו לעבוד עם סורס, אבל חשבו לעבור ללמד יוניטי, לא יודע מה כרגע)
שנקר עדיין לא ברור לי כמה הם משקיעים בלימוד הנושא של עיצוב משחק, אבל אני יודע שהם שמים הרבה דגש על נושא ההפקה.
חממה זה מודל שמתאים לדברים טכניים ופחות תוכניים. כך שרצוי לרדת ממנו כשנכנסים להבט של תוכן.
קרן בדומה לקולנוע לדעתי תוכל להתאים יותר מזה.
מעבר לזה, הטבות מס יכולות לעזור.
בכל מקרה, לפי מה שאני יודע, סטודיו למשחקים יכול לרשום את עצמו כחברת מדיה אינטרקטיבית(או משהו בסגנון), שיש לזה הטבות מסוימות(החזרי מס על דברים שחברת מחשבים רגילה לא תקבל), אבל הן לא בהכרח משהו שמאוד יעזור לפיתוח משחק.
אני חושב שהטבות מס צריכות לחול על כל החברות בתחום. הפיקוח צריך להיות באחריות ראשויות המס, תשאיר להם את העבודה הזו.
אני לא רואה בעיה שאורנג' יפתחו סטודיו לפיתוח משחקים בעקבות הטבות מס, להפך, הנה עוד השקעה לתחום של התעשיה.(כמובן, בתנאי שהם באמת ישקיעו בזה, ואת הפיקוח על זה תשאיר לראשויות המס)
כמו שאמרתי, אני לא מסכים איתך לגבי ההגדרה לתעשיית משחקים.
אתה מצד אחד מגדיר משחקים ככאלה שנמכרים בחנויות, ואז אתה מזכיר שיש גם משחקים שאפשר לקנות ולהוריד דרך האינטרנט.
בנוסף, גם לומדות נמכרות בחנויות, ולרוב מבחינת מורכבות משחקית שלהן, הן ברמה של משחקי קז'ואל.
יכולים להיות גם משחקי פלאש מרובי משתתפים שמאחוריהם יושב תהליך פיתוח מאוד ארוך של צד שרת וצד לקוח(קח למשל את בטלדון), האם אתה טוען שהוא לא משחק?
לדעתי חיוב של חותמת עם דגל ישראל על המשחק, תמורת הטבות מס שונות, יכולה מאוד להועיל לישראל מבחינה תדמיתית ומבחינת משיכת שחקנים נוספים לשוק המקומי.
אגב, גם תעשיית ההייטק לא הולכת רק על חממות, קרנות הון סיכון ואנג'לים. יש מקור שהרבה תעשיות מסתמכות עליו, בנקים.
מי שבאמת רציני, מוזמן לנסות להוציא הלוואות מהבנק.
כשאתה אומר שהמדינה צריכה להקים קרן או לתת הטבות מס(לא שאני אומר שהיא לא צריכה), אתה מסיר את האחריות מהמפתחים.
בסופו של דבר, מי שבאמת רוצה, יעשה את זה. ומי שמעדיף לשבת עם משכורת נוחה בעבודה הנוכחית שלו, כנראה לא באמת רוצה.
כן כן… לכן הדברים האלה נקראים עידוד, כדי לעודד את כל אלה שעדיין קצת חוששים ולא מספיק רוצים. אבל סוג העידוד, ואיזה עידוד, זה משהו שאי אפשר לשבת ולחשוב עליו בדיון על רגל אחת בבלוג.
יובל הזכיר את הקבוצה ההיא בתגובה שלו. כשהתעניינתי בנושא, הם כבר העלו את כל ההצעות שכתבת בפוסט הזה. באמת כדאי שתכנס אליה.
בנוסף, כשאני חושב על זה, מה שאתה מנסה לעשות, זה להקים תעשייה בבת אחת(כי המדינה תשקיע או תטיב בחברות שירצו לפתח משחקים בתקציבים גדולים), אבל אתה שוכח שכל עוד אין מספיק ניסיון בתחום התוכן למשחקים בארץ, אותן חברות שיצליחו להשיג את הכסף וההטבות, כנראה יפלו מחוסר ניסיון.
תעשייה יציבה זה משהו שנבנה לאורך זמן.
תעשיית ההייטק כבר הייתה קיימת כשהחליטו להשקיע בה.
תעשיית הקולנוע גם.
תעשיית משחקי המחשב בישראל קיימת, אבל עדיין אין מספיק אנשים עם הידע והניסיון בפיתוח משחק בסדרי הגודל שאתה מכוון אליהן את אותן הטבות מס ותמלוגים.
לכן אני אומר שצריך להסתכל על התעשייה הרחבה. ולא סוג המשחקים המאוד מצומצם אליו אתה שואף. גם זה יגיע.
סיכום יפה, 2 נקודות קטנות.
1.לאחרונה קיבלתי מספר פניות מקרנות הון סיכון (או חברות פרטיות) להמלצה על חברות משחקים ישראליות (תוכן ו/או טכנולוגיה) – מה שמראה על שינוי מעניין אבל לא מבטיח עדיין התקדמות.
2.בכדי להתקדם בזירה "הממשלתית" צריך מרפקים טובים, מה שאומר בין השאר לובינג (אני קצת מקושר לנושא אולי זה הזמן להזכיר זאת – למען גילוי נאות) וכמובן התאגדות כקבוצה וכסף התחלתי.
3.גם אחרים הזכירו זאת, אבל להגיד שה50 מיליארד לא ננגסים באיזורנו זה קצת הגזמה (רק קצת אמנם) – מכיוון שתעשיית הקז'ואל העולמית נשענת על כמות יפה של מפתחים ישראלים ומהווה חלק מכובד מה50 הנ"ל. – לא בושה להתקדם במשחקי פלאש, איפון ופייסבוק במיוחד שנראה שיש בזה כסף והרבה.
נהנתי לקרוא, ניר.
דיש: היתרון היחסי של ישראל ברוב תחומי ההייטק מעולם לא היה המחיר הזול של כח העבודה כאן. אם עלות העובדים בתעשיית המשחקים היתה הדבר המרכזי, כל תעשיית המשחקים במערב ובמדינות המפותחות היתה קורסת כי עם סין והודו אי אפשר להתחרות בהיבט הזה.
אני מניח כמוך שיום אחד תבוא איזו פריצה, אבל אני חושב שצריך להניע דברים וליצור את התנאים הנכונים לפריצה שכזו במקום לחכות שהיא תקרה מעצמה.
יובל: לא שמעתי על קבוצת דיון ספציפית, או לפחות על אחת פעילה. כתובת המייל שלי היא sywm נקודה trident ב gmail נקודה com (נמצאת גם בראש הבלוג בכפתור ה"צרו קשר") ואני אשמח להצטרף.
אם אתה זוכר, יצא לנו לדבר בקצרה לפני שנתיים בכנס unconference אחרי שהעברתי מצגת מתומצתת על הנושא (משם כל המאמר הזה התפתח, רק שלקח לו קצת זמן להתבשל אצלי בראש), אבל לא יצא לי לשמוע על גורם כלשהו שהתקדם בנושא מאז.
וואו.
סיכום יפה מאוד של פחות או יותר כל הנקודות הרלוונטיות.
אתה חבר בקבוצת הדיון שלנו שמנסה לקדם תמיכה ממשלתית בפיתוח תעשיית משחקים מקומית? אם לא, שלח אלי מייל.
אני מאמין שרוב האנשים בעלי ההשפעה הם או מבוגרים מדי ואז לא מבינים את השוק בכלל או במקרה הטוב איזה היי טקיסט שעשה אקסיט אבל מן הסתם ילך לפתח משהו בתחום הטכנולוגיה שאותו הוא מבין הכי טוב. כמו שהעלתה בפוסט, תרבות המשחקים האינטראקטיביים פה היא אינה קיימת כלל ואם עולה למישהו או מישהי מחשבה על משחקים אז זה רק בהקשר של "בזבוז" זמן לילדים ואני חושב שההלך רוח הזה קשור לא מעט בכך שכמעט כולם כאן הולכים לצבא ונכנסים מהר מאוד לתלם של האדם המבוגר הרגיל והסטנדרטי
אני מאמין שבשנים האחרונות עם התפתחות השוק של xbla ודומיו על הקונסולות יש פתח מוזהב להפצת משחקים שמיוצרים מהשקעה מינימלית, פלוס רעיון טוב והרבה כשרון על ידי אנשים בודדים, אני בכוונה לא מזכיר את steam כי אני לא רואה אותו כאותה פלטפורמה כמו של הקונסולות, גם בגלל השיווק שקורה בקונסולות וגם בגלל התחרות העזה ביותר על הפיסי, כשיש משחק כמו total war ב20$ תוך חודשים בודדים אז אין לדעתי אפשרות ריאלית בשביל מפתח\מפיץ להיות תחרותי, יש לדעתי לגיטימצי יותר גבוהה למשחקים "פשוטים" וסגנון retro (כדוגמאת n+ או bionic commando rearmed) שבהם 80% מ"איכות" המשחק נמדד על פי הגיימפליי שלו
רעיון יפה אבל אפילו אם זה יקרה יקחו כמה שנים טובות עד שזה באמת ילך.
קודם שזה יאושר,ואז שהאקדמיות יעשו מקצוע כזה,ואז עד שחברה גדולה תתעורר בנוגע לזה וכ"ו זה יקח זמן,הרבה זמן וכנראה אם כל התהליך הזה יקרה אנחנו נראה משחק עוד 7 שנים בערך.
ג'יזס, קראתי את הכל. מעניין וארוך. אני חושב שהמשפט: "הרי אנחנו כנראה לא זולים כמו השווקים במזרח אירופה ובאסיה" די מסכם את זה לבנתיים. וצריך גם מידה של סבלנות והבנה של המקום שבו אנחנו נמצאים ואיך דברים עובדים. התחום ימשיך לגדול פה, ובסופו של דבר תבוא איזו פריצה אבל פרה פרה