(ולא, זה לא פוסט על Portal)
הפוסט הזה התחיל את דרכו דווקא בתוך תיבת התגובה בגיימפאד לפוסט על מתקפת המשומשים, אבל גדל לאיטו עד למסקנה הבלתי נמנעת שהנושא מצריך פוסט משלו. בשביל מה אני מתחזק בלוג אם לא בשביל זה?
עופר שהעלה את הפוסט כתב שתעשיית המשחקים מכריזה עכשיו מלחמה על משחקים משומשים, ואני מסכים חלקית עם מה שהוא כתב. רק שה“מלחמה” בטח לא הוכרזה לאחרונה אלא כבר לפני שנים, ולמעשה גם המילה “מלחמה” היא כנראה מילה קשה מידי למשהו הרבה יותר טריוויאלי: בסופו של דבר מדובר כאן בסך הכל בעוגה. עוגה גדולה. עוגה שנקראת “שוק המשחקים המשומשים”.
אם להיות קצת ציורי, עוגת המשחקים המשומשים היא עוגה שמריחה טוב מאד. מפיצות המשחקים שלא הוזמנו פנימה עומדות ליד החלון, מריחות את הריח המפתה שלה, ובמשך שנים לא ידעו איך להיכנס בשביל לטעום ממנה קצת. אף אחד גם לא היה נדיב מספיק בשביל להזמין אותן פנימה ולהציע להן חתיכה מהעוגה בעצמו, וזה למרות שמדובר בעוגה שהן בעצמן עזרו להכין!
זה לא שלמפיצות המשחקים אין עוגה גדולה משלהן: למעשה, הן המציאו עוגה קסומה שלא משנה כמה תאכלו ממנה, היא לא תיגמר לכם. אבל יום אחד אנשים גילו פטנט חדש: לקנות מהמפיצות חתיכות עוגה, ואחרי שהם שובעים מהן אפשר למכור אותן לאנשים אחרים במחיר זול יותר (הרי כשהעוגה לא נגמרת אף פעם אין בעיה לעשות את זה).
המפיצות בסך הכל רוצות להרוויח נתח מההכנסות של העוגה הזו (או שלחלופין פשוט תבואו לקנות עוגות ישירות מהן), ונראה שEA מצאה לאחרונה “פיתרון קסם” מבחינתה (אבל לא מבחינת עופר ומבחינת צרכנים רבים אחרים, ולכן הוא קורא להשיב מלחמה). בפוסט הזה ננסה להסביר למה ואיך הגענו למצב הזה.
נתחיל בזה שהצרכן הפרטי שמוכר את המשחק שלו בלוח יד שניה פחות מעניין את המפיצות. מה שמעניין אותן הוא שוק ממוסד של משחקי יד שניה: שוק שבו צרכן שסיים משחק אחרי שבוע מחזיר אותו לחנות ומקבל זיכוי של 10$, והחנות מוכרת את אותו המשחק לצרכן הבא ב-40$ (מחיר שעדיין נמוך ממשחק חדש, אבל החנות מרוויחה עליו 30$ נטו).
זה עובד מצויין מאחר ומדובר בשוק שבו המוצר אינו מתבלה עם הזמן (בניגוד נניח לשוק הרכב) ולפעמים אפילו משתפר עם הזמן (בזכות פאטצ’ים מאוחרים שמתקנים בעיות). המודל הזה כל כך הצליח, שחנויות משחקים רבות בעולם מקדישות חלקים רבים יותר ויותר משטח המדפים שלהן למשחקי יד שנייה: כולם מרוויחים כאן כי העסק הרבה יותר רווחי עבור החנויות, והמשחקים יותר זולים עבור הצרכן.
או בעצם כמעט כולם, כי מי שלא משתתף כמובן בכל החגיגה הוא מפיצות המשחקים שמשקיפות מהצד, לא רואות רווח ממשחקים שהן עצמן מכרו, ומבחינתן כל שוק משחקי היד השניה הוא סוג של בעיה – גדולה אפילו מבעיית הפיראטיות.
זו הצהרה קצת בומבטסית, אבל טענתי אותה כבר שנים וההיגיון הכלכלי מאחוריה די טריוויאלי: במקרה של פיראט שהוריד משחק, מדובר באדם שלא הוציא כסף ולא בטוח שבכלל היה מוציא כסף במידה ולא היתה לו האפשרות להוריד את המשחק באופן פיראטי. כך שמשחק שהורד באופן פיראטי 10 מיליון פעמים לא מבטיח 10 רוכשים פוטנציאלים שהיו קונים את המשחק במידה והפיראטיות לא היתה אפשרית. אי אפשר לכמת את אובדן ההכנסה הזו בצורה לינארית (גם אם גורמים מסויימים מנסים ליצור את הרושם שכן).
אבל מה לגבי אדם שקנה משחק יד שניה ב40$? זה כבר לקוח פוטנציאלי שהוציא כסף בפועל בעבור משחק, ולכן ברור למפיצה שעדיף היה לה למכור לאותו אדם את המשחק בעצמה במחיר נמוך יותר של 40$, במקום שיקנה עותק משומש במחיר זהה ממנו היא לא רואה אפילו סנט בודד.
מתי זה התחיל?
הנושא ככל הנראה תפס תאוצה ממשית בתחילת הדור הזה של הקונסולות, דור שבו מחירי המשחקים החדשים ביצעו עליה של 10$ במחיר לצרכן מ-50$ ל-60$. הטיפוס הזה הפך מן הסתם את שוק משחקי היד השניה ליותר רלוונטי, ופה המפיצות הבינו שיש להן עסק לא רק עם המוכר הבודד בebay, אלא עם חברות כמו gamestop האמריקאית. כבר ב-2006 שמענו על מפיצות שלוטשות עיניים לכיוון שוק משחקי היד השניה שעמד בgamestop לבדה על מעל מיליארד דולר (וזה להוציא שווקים נוספים כמו אנגליה שם הוערך השוק במעל 100 מיליון פאונד באותה השנה).
הדרך הפשוטה ביותר יכלה להיות מניעה מוחלטת של שוק היד השניה, זאת באמצעו איסור על החנויות למכור משחקי יד שניה במסגרת הסכם הרישיון של המשחק. למזלנו, הדרך הזאת כלל אינה חוקית בשל סעיף בחוק האמריקאי שנקרא “דוקטרינת המכירה הראשונה”.
החוק הזה בא למנוע ניצול של זכויות היוצרים בידי המוכר גם אחרי שמכר את המוצר, כשהמטרה היא בין היתר למנוע בדיוק מצב מונופוליסטי כזה בו בעל זכויות היוצרים הוא גם זה שמכתיב את המחיר בו הוא מוכר יצירה וגם מונע מאחרים לסחור בה אחרי שרכשו אותה בעצמם. זה לא מפריע להרבה מפיצות ליצור הסכמי משתמש (EULA) שאוסרים על הרוכש למכור את המשחק שקנה, רק שבמקרה הזה הסכמי המשתמש האלו נוגדים את החוק ולכן גם חסרי כל תועלת ממשית (כמו במקרים של Adobe וAutodesk).
ובחזרה לשוק המשחקים, המפיצות הגיעו למסקנה הברורה והבלתי נמנעת: אי אפשר למנוע לחלוטין מכירה של משחק בשוק היד השניה. המפיצות נאלצו לחפש פתרונות יצירתיים אחרים לבעיית שוק היד השניה, באמצעים לגיטימיים ופחות לגיטימיים.
אז איך פותרים דבר כזה? מולטיפלייר
הפיתרון הפשוט ביותר הינו הארכת חיי המשחק: משחק קצר יותר יזכה לחיי מדף קצרים יותר ולכן ימצא את דרכו מהר יותר בחזרה לחנות למדפי המשחקים המשומשים, אבל רמת הליטוש של המשחקים בדור הזה העלתה בצורה משמעותית את עלויות ההפקה של המשחקים ולכן עולה הרבה יותר לפתח משחק ארוך (לפחות כזה שלא מוארך באופן מלאכותי).
במקביל לתחילת הדור הנוכחי של הקונסולה הגיעה לא רק עליית המחירים, אלא גם טכנולוגיה חדשה יחסית: אונליין (טוב, מן הסתם אונליין היה קיים קודם, אבל בשנים האלו העלייה בשיעור חדירת הפס הרחב החלה לאפשר דברים חדשים). עם הטכנולוגיה הזו, נוכחו המפיצות לגלות שמשחקים שמכילים בתוכם מרכיב אונליין (תחרותי או שיתופי) זוכים במקרים רבים למכירות טובות יותר ממשחקים נטולי מרכיב אונליין.
הסיבה היא פשוטה: משחק עם מרכיב אונליין מבטיח סיבה לחזור למשחק גם לאחר שהשחקן סיים אותו פעם אחת (כתלות כמובן באיכות מרכיב האונליין וגודל הקהילה). כאשר שחקן ממשיך לשחק ברכיב האונליין של המשחק גם לאחר שסיים אותו פעם אחת, הוא לא ימהר להחזיר אותו לחנות ולהזדכות עליו. הדבר הזה יקטין כמובן את כמות העותקים של המשחק במדפיי המשחקים המשומשים, מה שיאלץ שחקנים אחרים לקנות עותק חדש.
אבל הפיתרון הנ”ל פונה רק לאנשים שמשחקים עם אחרים, ולא בכל משחק ניתן או מתאים לשלב מרכיב מולטיפלייר. בנוסף, ראינו כבר מקרים שבהם משחקים “חטפו” בביקורות על מרכיב מולטיפלייר שמרגיש מודבק וחצי אפוי, ויכול מאד להיות שאותם משחקים היו זוכים לביקורות טובות יותר אם היו מתמקדים ברכיב הסינגל פלייר בלבד (וכזכור, ציוני ביקורות ומכירות הולכים יד ביד). בנוסף, הצפת השוק במשחקים עם רכיב מולטיפלייר מקטינה את הקהילה הפוטנציאלית של כל משחק, מה שהופך את הפיתרון לחסר ערך בטווח הארוך.
אז איך פותרים דבר כזה? DLC
למזלן של המפיצות האונליין הביא איתו גם את הDLC, אותן חבילות תוכן להורדה. המודל הוא מאד פשוט: אחרי שהשחקן רכש את המשחק, הוא יוכל לרכוש באמצעות תשלומים קטנים (בדרך כלל בסכום של דולרים בודדים) תוכן נוסף למשחק דרך שירותי האונליין: שינויים קוסמטיים, מצבי משחק חדשים, מפות נוספות, דמויות אחרות, שלבים אחרים ועוד. ראינו ניסיונות כאלו כבר עם המשחקים הראשונים שיצאו לXbox 360 בסוף 2005 (כמו למשל Kameo), אבל דווקא המשחק The Elder Scrolls Oblivion זכור לרעה בתור אחד מהמשחקים הראשונים שהשתתפו בניסוי הזה בגלל DLC קוסמטי של שריון לסוס שנמכר ב2.5$, משהו שאפילו Bethesda עצמה הצטערה על התמחור שלו בדיעבד.
הDLC שימש עוד ערוץ הכנסה משמעותי למפיצות, אבל במקרים רבים יצר מרמור בקרב הגיימרים. רוב הDLC שיצאו עד היום פשוט לא שווים את המחיר שלהם, כי למרות התמחור הזול יחסית הם פשוט לא מכילים שום תוכן ראוי, ובודדות חבילות ההרחבה שיצאו עד היום וזכו לביקורות מחמיאות (ביניהן אפשר למנות חלק מההרחבות לFallout 3, לBorderlands ולGTA).
חבילות הרחבה שהכילו מצבי/מפות מולטיפלייר זכו לביקורת גדולה אף יותר: בין שהיו שוות את הכסף או לא, החבילות עצמן יצרו פילוג בקהילת האונליין מאחר ושחקנים שלא רכשו את חבילות ההרחבה פשוט לא יכלו לשחק במפות החדשות עם אלו שכן רכשו אותן.
כך שגם פיתרון הDLC לא היה מושלם עבור החברות: למרות שהוא גרם לאנשים רבים לא להחליף את המשחק שלהם מתוך ציפייה לDLC שאולי ישלים עבורם את חווית המשחק, הוא גרם לאנשים אחרים להתרחק ממשחקים חדשים מתוך חשש שהם עדיין לא מקבלים את חווית המשחק המלאה. הרי למה לי לקנות עכשיו את המשחק החלקי, כשאוכל לקנות אותו (וכנראה במחיר זול יותר) בעוד מספר חודשים יחד עם הDLC שיתן לי את החבילה “השלמה”?
וזה לא נגמר כאן: במקרים מסוימים אף עלו תלונות על חבילות DLC שמבחינת השחקנים היו אמורות להיות חלק אינטגרלי מהמשחק, ולעיתים היה נראה כי המפיצות הוציאו אותן מהמשחק בצורה מכוונת רק על מנת שיוכלו למכור אותן בנפרד. מפיצות יפניות כמו נאמקו וקאפקום הן אלו שבדרך כלל מציגות את הניצול הציני ביותר של DLC : קאפקום היתה הראשונה שחטפה תלונות על כך שמכרה DLC למשחק ההורדה Mega Man 9, שלמעשה לא היה תוכן נוסף אלא רק רק פתח דמות נעולה שכבר היתה כלולה במשחק. נאמקו בתורה הבטיחה לגרסאות הPS3 והX360 דמות יחודית ממלחמת הכוכבים במשחק Soul Calibur IV (יודה ל-360 ודארת ווידר לPS3), אבל קצת אחרי יציאת המשחק הציעו את הדמויות גם לקונסולה המתחרה, ועוד ב-5$ כל אחת (עוד על הDLC הזה בnewsgeek). הדבר הזה יצא הרבה מאד שנאה כלפי חבילות DLC, במיוחד מצד אנשים שהגיעו מעולם הPC והיו רגילים לקבל מודים מצד משתמשים מוכשרים בקהילה שמציעים שינויים קטנים כאלו בחינם.
אז איך פותרים דבר כזה? DRM
הפיתרון השלישי, והכנראה שנוי במחלוקת יותר מכולם היה הDRM. אני לא אפרט פה על כמה DRM זה רע עבור כולם, כי עשו את זה יותר טוב כבר לפני. אני רק אציין שבניגוד לטענות הפיראטיות, הDRM משמש כיום במקרים רבים דווקא למניעת שוק יד שניה:
אני לא בטוח האם זה התחיל מValve, שהצמידה לעותקי המשחק Half Life 2 שנרכשו בחנויות את תוכנת חשבון Steam אליו השחקן חייב להתחבר לפני שיוכל לשחק במשחק, אבל זה ללא ספק היה אחד מהמשחקים הראשונים שעשו זאת. עד היום ואלב לא מאפשרת העברה סדירה של המשחק בין חשבונות משתמש לאנשים שרכשו את הדיסק עצמו יד שניה, ועושה בעיות במקרה של העברות כאלו עם מדיניות לא כל כך ברורה (משהו שגיליתי רק לאחרונה, ומציב בסימן שאלה את החוקיות של המהלך בהתאם לאותה דוקטרינת מכירה ראשונה).
אל ואלב הצטרפו חברות רבות אחרות לאורך הדרך: לפני שלוש שנים יצא המשחק ביושוק, שאילץ את האנשים שקנו אותו להשתמש במנגנון DRM שמצריך חיבור לשרת של המפיצה 2K לפני התקנת המשחק. מטרת המנגנון היתה למנוע יותר משתי התקנות של המשחק על מחשבים שונים – מה שבא למנוע בבירור מכירות יד שניה או העברה של המשחק הלאה, ולא פיראטיות (הרי הפיראטים בסופו של דבר הורידו גירסה פרוצה נטולת DRM מלכתחילה). רק שהכל הפך לפיאסקו אחד גדול: השרתים קרסו ולא אפשרו לרוכשים לגיטימיים להתקין את המשחק, התקנה נוספת של המשחק לא התאפשרה גם לאחר הסרת העותק המקורי, מספר הטלפון לטיפול בבעיות שהוטבע על גבי האריזה היה לא נכון, משתמשים לא יכלו להתקין את המשחק לחשבונות שונים על אותו המחשב ועוד. לקח למפיצה 2K שנה להודות בטעות ולבטל את הגבלת מספר ההתקנות.
המקרה המתוקשר האחרון הוא של יוביסופט למשחקים בגרסאות הPC כמו Settlers, Assassins Creed II ואחרים. גם על המקרה הזה הרחיבו לפני במקומות כמו המשחקיה. מערכת הDRM של יוביסופט נחשבת לדרקונית ביותר שיצאה עד היום, עם משחק שמצריך חיבור מתמיד לאינטרנט על מנת שתוכלו להמשיך לשחק בו למרות שמדובר במשחק סטנדרטי לשחקן יחיד שלא מצריך בכלל אונליין. יותר גרוע מזה, כאן יוביסופט מציינת במפורש בהסכם המשתמש שלא ניתן למכור את המשחק או להעביר אותו לחשבון אחר אחרי שקניתם אותו והשתמשתם בקוד – שוב בניגוד גמור לחוק.
בהתחלה הייתי בטוח שאנשים התבלבלו כשהם דיווחו על זה כי זה פשוט לא נשמע הגיוני, אבל מסתבר שזה אכן מה שיוביסופט עשתה. לא יכולה להיות הבהרה יותר ברורה מזה שהDRM בא למעשה למנוע מכירות יד שניה ולא פיראטיות.
יכול להיות שהיא התעשתה? לפי דיווחים אחרונים משחק האסטרטגיה הבא שלה R.U.S.E ישתמש בSteamworks ולא בDRM הדרקוני של משחקי יוביסופט הקודמים. אבל לפי יוביסופט הוא הולך להיות כנראה היוצא מן הכלל, ולא הכלל עצמו (נראה מה יהיה עם Assassins Creed Brotherhood שיוצא בנובמבר השנה).
אבל האם DRM שכל כך אוהבים לשנוא הוא רשע טהור? ברוב המקרים כן, אבל לא תמיד. יש חברות שמציעות ערך מוסף לDRM שלהן (כמו הsteamworks של valve שמאפשר לשמור משחקים על שרתים מרוחקים וכך להמשיך את המשחק מכל מחשב בו תיכנסו לחשבון שלכם. גם יובסופט התעקשה שהDRM שלה מציע ערך מוסף, אבל הערך שלו קטן משמעותית מהנטל שהוא כופה על השחקן).
החברה הראשונה שבאמת לקחה את נושא הDRM צעד קדימה לקראת השחקן היא Stardock, שאחראית למערכת הפצת התוכן הדיגיטלית Impulse המתחרה בSteam (והמפתחת של משחקים כמו Galactic Civilizations): לפני קצת יותר משנה היא הכריזה על GOO (שנשמע עדיף על Game Object Obfuscation), מערכת DRM שמשייכת משחק לחשבון מסויים אבל לא מגבילה את השחקן בהתקנות ונותנת לו לעבור בין שירותים מתחרים (כך שלא משנה אם השחקן קנה את המשחק בSteam, Impulse או שירות דומה אחר, הוא יוכל לשחק את המשחק עצמו גם ללא התקנת הclient של שירות ההפצה). בנוסף, המערכת גם אמורה לאפשר לשחקן להעביר את המשחקים שלו לחשבונות אחרים וכך למעשה לאפשר מכירת רישיונות דיגיטלייים למשחקים בשוק היד השניה או החלפה של המשחק עם חברים. לצערי לא ניסיתי את זה בעצמי ולא ברור לי האם ועד כמה זה עובד, אבל במידה וכן זה נשמע כמו פיתרון אידיאלי.
פיתרון הקסם של EA
קצת לפני שנה EA כנראה עלתה על פטנט נוסף שיוכל לעזור לה לקחת נתח מעוגת שוק היד השניה: “פרוייקט 10$” שאותו הזכיר עופר בפוסט בGamepad: ניסיון חדש לנגוס בשוק היד השניה שהתחיל במשחקים Dragon Age Origins ו-Mass Effect 2 (משחקים נטולי רכיב מולטיפלייר שבמקרים רבים זוכים לחיי מדף קצרים יותר).
בהתחלה, הפרוייקט נשמע כמו רעיון שעובד לטובת הגיימרים: במקום להציע לכם DLC בתשלום, אנחנו מציעים לכם את הDLC בחינם! כל זה כמובן בהנחה שקניתם את המשחק חדש ולא מחנות יד שניה, אבל גם אם קניתם את המשחק משומש תוכלו להנות מהDLC תמורת 10$ נוספים.
האמת היא שעם כל הכבוד לEA, הקפיטליסטית החמדנית שכנראה המציאה את הרעיון היא בכלל מיקרוסופט/אפיק: כבר בשנת 2008 יצא Gears of War 2, שהגיע עם בונוס קטן בדמות קוד להורדת DLC: רימייקים של כל מפות המולטיפלייר מGears of War 1. גירס 2 אמנם הגיע עם סט שלם של מפות משלו, אבל האפשרות לחזור ולשחק במפות מהמשחק הראשון היו תוספת נחמדה לחובבי המשחק שקיבלו אותה בחינם. גם כאן הקאטצ’ היה דומה: מי שקנה את המשחק משומש לא יכל להשתמש בDLC, אבל בהחלט יכל להוריד אותו בתשלום מהXbox Live.
אז אחרי כל הDLC בתשלום שהחברות התחילו לדחוף למשתמשים, היה נחמד לראות שEA מנסה לשכנע את את הלקוחות הנאמנים שקנו את המשחק חדש עם משהו שמוצע בחינם. אבל אז החלו לעלות הספקולציות ששמענו מעולם הDLC המסורתי: האם אותן תוספות “חינמות” שEA מציעה ללקוחות הן אכן תוכן נוסף? או שאולי בכלל מדובר בתוכן שEA פשוט חתכה מהמשחק ואז ארזה מחדש בתור DLC “חינמי” (וזה שהDLC הגיע במקרים רבים במקביל ליציאת המשחק העלה תהיות נוספות לגבי כמה EA באמת הולכת לקראת השחקן). זה לא משנה שDragon Age למשל מכיל עשרות שעות של תוכן, ושהביקורות להן הוא זכה הן על סמך המשחק ה"רגיל" ללא תוספות הDLC החינמיות – עדיין יהיו אנשים שיתייחסו לכך שמשהו חסר במשחק ברגע שדמות מסוימת יכולה להצטרף לחבורה רק אם הורדת את הDLC.
כאילו כדי להראות למקטרגים שהם צודקים, EA המשיכה עם פרוייקט 10$ ודחפה אותו לכיוון ה15$ עם יציאת Battlefield Bad Company 2. מאז יציאת המשחק שוחררו כבר 10 מפות מולטיפלייר נוספות שחולקו בחינם בעבור אלו שרכשו אותו חדש עם קוד מקורי. השחקנים שקנו את המשחק משומש נאלצו להוציא 15$ נוספים מהכיס שלהם, או לפספס כמעט חצי מכמות המפות – מה ששוב יוצר בעיות בשל פיצול קהילת האונליין של המשחק.
לפני שבאים לרטון על EA צריך לזכור שבמשחקים אחרים המצב גרוע הרבה יותר: למעט משחקים בודדים, רוב חבילות המפות במשחקי המולטיפלייר מוצעות בתשלום נוסף גם לשחקנים שקנו את המשחק חדש וגם לאלו שקנו אותו משומש. לזכותה של EA יאמר שהיא לפחות לא הסתפקה בחבילת מפות בודדת שיצאה במקביל לתחילת המשחק רק כדי ליצור רושם של ערך מוסף, אלא המשיכה להוציא מפות חדשות בחינם ובאופן קבוע.
ואז הגיע הOnline Pass של EA Sports. מנגנון דומה למשחקי הספורט החדשים של EA, רק שכאן כבר יש תחושה כאילו המשחקים המשומשים הולכים להיות מסורסים יותר ויותר מיכולות האונליין שמגיעות עם המשחקים החדשים. זה התחיל בTiger Woods 2011 שחסם רק מספר מצבי משחק מצומצם וכמה טורנירים, אבל זה כנראה הולך להתרחב עם יציאת Fifa 11 הפופולארי וסביר להניח שלא ירחק היום בו משחק משומש לא יאפשר כלל חיבור למערכת האונליין (מה שסביר להניח שיעצבן לא מעט מבין בעלי הXbox 360 שכזכור נאלצים לשלם כיום גם למיקרוסופט בעבור חשבון Live Gold שמאפשר לשחק במשחקי מולטיפלייר בשירות שלה).
האם הפטנט של EA הוא רעיון טוב? מצד אחד המפיצות מרוויחות כי עכשיו הן זוכות בחלק מהעוגה (אמנם על חשבון החנויות המתווכות, המוכרים והקונים), ובסופו של דבר גם הצרכנים מרוויחים כי הם מקבלים DLC חינם כשהם קונים משחק חדש. עבור כל מי שרגיל לקנות את המשחקים שלו חדשים ולשמור אותם בספריה שלו לנצח, מדובר ברווח נטו.
אבל (וזה אבל גדול) שוק היד השניה נפגע כאן: הצרכנים שעכשיו יודעים שיקבלו משחק “חסר” לא יהיו מוכנים לשלם סכום דומה לזה ששילמו בעבר בעבור משחק יד שניה. מכאן המצב מתגלגל כלפי המוכרים שבתורם יאלצו למכור את המשחק במחיר נמוך יותר על מנת לשקף את השווי הפחות שלו אחרי שניצלו את קוד הDLC בעצמם.
והנקודה שאולי EA לא לוקחת בחשבון היא שאותם אנשים שמוכרים את המשחק המשומש שלהם, במקרים רבים עושים זאת על מנת שיוכלו לנצל את הכסף לצורך רכישת המשחק הבא. יש סיכוי שהמשחקים של EA יצרבו בתודעה כמשחקים "פגומים", ואולי הדבר יגרום לכך שאותם אנשים ימנעו מלכתחילה מרכישה שלהם בגלל הידיעה ששווי השוק שלהם יהיה נמוך משמעותית ממשחקים אחרים.
האם אנשים בכלל עושים את השיקול הקטנוני הזה כשהם באים לרכוש מוצר שברור שהערך שלו נופל במהרה? לא צריך לחשוב הרבה בשביל להיזכר באנשים שקונים מוצר עם ערך פוחת ומתייחסים אליו בתור השקעה: כמעט כל שוק הרכב הישראלי מתבסס על שמירת ערך של מכוניות. הניסיון של EA אולי ייצר לה ערך כספי מתוך עוגת היד השניה, אבל כדאי לה לזכור את זה כשהיא באה ליישם את המודל הזה בטווח הארוך יותר. הרי מה שEA עושה כאן לא תורם להגדלת העוגה, אלא רק מנסה לחתוך אותה בצורה קצת שונה – מה שגורם לאנשים אחרים לחשוב בתורם על הנתח שלהם לעומת הנתח של EA.
הפיתרון הנכון?
הפיתרון של EA הוא כנראה לא אידיאלי, אבל הוא עדיין עדיף על הפיתרונות האחרים שהוזכרו כאן וניסו לנגוס בשוק היד השניה. אבל למרות שבהתחלה נראה כאילו הוא הולך כלפי הלקוח, עכשיו כבר לא ברור אם ההליכה לכיוון הלקוח היא רק בשביל להוריד לו כאפה מצלצלת…
מתישהו תקום החברה שתבין שהדרך הפשוטה להרוויח משוק היד השניה היא לא לנגוס מהכיס של הלקוח, אלא פשוט לחתוך את פערי התיווך. משחקים רבים היום כבר מוצעים למכירה בצורה דיגיטלית וחותכים את התיווך של לפחות חלק מגורמי המשנה: החנויות, היבואנים ורשתות השיווק, אבל הם גם מנסים לכפות על השחקן רישיון דיגיטלי ולא מאפשרים לו לסחור במוצר שקנה כמו כל מוצר פיזי אחר (למעט אולי סנונית הGOO).
כל עוד זה יקרה, קהל מסוים של אנשים ימשיך במקרים רבים להעדיף מוצרים שהוא קונה בקופסה דרך החנויות, ויכול למכור או להחליף ברגע שהם מפסיקים לעניין אותו. עם הקניות של המשחקים בשירותי ההורדה הדיגיטליים רוב האנשים יעדיף לחכות למבצעים, כי את המשחקים הללו אי אפשר למכור או להחליף.
אבל ברגע ששירות הורדה כלשהו יציע למשתמש שירות מאד פשוט הוא כנראה ישגשג: כל מה שצריך זה לאפשר לשחקן למכור את רישיון המשחק שלו לשחקן אחר דרך השירות, או אפילו להזדכות עליו מול שירות ההורדה עצמו – כל זה כמובן תמורת עמלה סמלית שתיקח החנות (עמלה שיכולה להיות נמוכה מהסכום שלוקחות חנויות היד השניה). זו דרישה שמגיעה מהצרכנים ובינתיים אף אחד לא הרים את הכפפה.
חנות כזו תרוויח לא רק מהמכירה הראשונית, אלא גם מהעמלה שישלם השחקן שמחר את המשחק יד שניה, וברוב המקרים גם מכך שהשחקן יוציא כסף נוסף על מנת לרכוש משחק אחר באותה החנות (שהרי הוא מקבל זיכוי על המכירה שלו). אפילו למפיצות עצמן יש אינטרס להיכנס למשחק: הן ירוויחו נתח מהעמלה על כל משחק שלהן שהוחזר לחנות (משהו שיתואם בינן לבין החנות עצמה מן הסתם) וכך יוכלו סוף סוף לראות נתח לגיטימי מהעוגה. הצרכן עצמו ירוויח כצפוי מהמכירה עצמה שתאפשר לו לרכוש משחקים חדשים, אבל גם מעצם הידיעה שהוא יכול תמיד למכור ולהחליף את המשחקים שלו. מצב של win-win-win?
כשאני חושב על זה, אולי אני צריך להרים משהו כזה בעצמי – רק צריך משקיע. למישהו יש במקרה קצת כסף מיותר וקשרים למפיצות המשחקים הגדולות? 🙂
http://www.vg247.com/2010/10/13/pachter-reckons-valve-will-eventually-accept-game-trade-ins-on-steam/#more-123186
לפני כמה ימים עלה בbitmob פוסט דומה בו גם עלתה הנקודה שמשחק יד שניה משתלם יותר מכל מוצר אחר יד שניה בגלל שבעצם אין כאן שום שחיקה של חווית השימוש. אני חולק על הטענה הזו מהסיבה הפשוטה שדיסק יד שניה אינו בהכרח באותו מצב של דיסק יד ראשונה. נכון שבמקרים מועטים יש סריטה שמונעת משחק (בדרך כלל זה דווקא טביעות אצבעות שאפשר להסיר עם קצת מים), אבל זה עדיין לא כמו לפתוח משחק חדש.
גיא, שלחתי לך מייל ואני מחכה לתשובה.
@אמיר-הזבל הזה זה רק בPC ולא בקונסולות…
בקשר לזה שקהילת BF2 התפצלה-ברור שחלק התפצל,אבל נשאר חלק מכובד גם אחרי כ"כ הרבה "משחקי המשך"-לעומת משחקים אחרים זה היה ממש מכובד.
כמובן אם היה יוצא BF3 שנה אחרי זה היה הורס את הקהילה,משחק המשך מוקדם מדי הוא טעות ענקית.
לצערי,לשיטה הזאת אין דוגמא "מושלמת" כי פשוט חברות המשחקים לא אוהבות אותה,אבל מילא.
לדעתי MW2 וL4D2 גם אם הם טובים זה היה טעות גדולה לקרוא להם "2",במיוחד מבחינת יד שנייה (L4D "נקבר" הרבה הרבה הרבה לפני זמנו,וכך גם COD4 שהיה לו פונטנציאל להיות ממשיכו של CS).
זה ברור שאם שומעים שMW2 בפיתוח ערך היד שנייה של MW1 ירד פלאים,וכך גם המכירות הישירות של החברה.
לצערי אנשים חושבים "מה זה משנה השם"-העניין זה שזה מאוד משנה,לשמות יש כוח ומשמעות ואני לא מתכוון פה למשהו מיסטי.
אם MW2 היה משחק קטן ועלוב שיקבל בביקורות ממוצע של 7 מתוך 100 הוא עדיין הוא ימכור יפה ,כי אנשים מאמינים במותג MW.
אז נכון,L4D2 היה משחק טוב וMW2 בקונסולות לפחות הוא המשך ראוי מינוס אבל המינוס הוא בעיקר בגלל ה"2".
נו, אז לקחת יוזמה לגבי הרעיון שלי על הDLC שכתבתי לך בהודעה פרטית לפני מספר שבועות, הכנסת אותו יחד עם השוק של יד שנייה. לסיכום, כל הכבוד! תמשיך כך, אגב לגבי Assassin"s Creed 2 יש לי את הגרסה של הps3 והשאלתי לחבר שלי, הוא הצילח לשחק בו, אתה בטוח לגמרי לגבי הגועל נפש של הרעיון שלהם?
@swym: לפי התקנון של GMG מאפשרים רק "החזרת" המשחק ישירות לחנות תמורת אשראי בחנות (לא מקבלים חזרה כסף) לקניות עתידיות. את האשראי הזה או אתה המשחקים אי אפשר להעביר למישהו אחר. ככה שזה לא פתרון מאוד מרשים, אבל זה יותר מכלום.
שנית, יש לך נתונים לגבי גודל שוק היד השנייה בדור הקונסולות הקודם לעומת זה הנוכחי (בקיזוז הגידול בשוק) כדי לומר שזה התפוצץ בדור הזה?
@menas: להגיד שקהילת BF2 לא התפצלה זה פשוט לא נכון. תחפש נתונים של כמה שיחקו ב-BF2 חצי שנה אחרי שיצא והיום, ותשווה עם כמה שיחקו\משחקים ב-BF2142 , BF1943, BFBC, BFBC2 או אפילו BF heroes.
למרות שהדוגמא שלך לא נכונה, העקרון נכון- קל יותר לשמר קהילה על משחק אחד אם דורשים שלכל התוכן לכל משחקן יהיה אותו משחק.
עם זאת, אתה חייב לזכור שלייצר מפות ותוספות פשוט לא מעסיק אותה כמות עובדים כמו לעשות משחק חדש, אז בכל מקרה החברה צריכה להוציא עוד משחקים, או לפטר מפתחים. מה שקורה עם TF2 הוא שהרבה מהעובדים על המשחק המקורי הופנו, לדעתי, לפרויקטים אחרים בתור ואלב. לא משהו שכל מפתחת יכולה לעשות. הם גם עושים את כל ההרחבות בחינם, שזה בכלל משוגע.
מה שאני מנסה להגיד זה שאפשר לנצל מותג וככה לקבל "גיבוי" ועדיין לתמוך במשחק הישן שיכול להיות יצירת מופת.
נכון,תמיד יהיה פיצול של הקהילה השאלה כמה גדול הוא יהיה.
בקשר ל2142 (שכל הזמן אני שוכח את השנה…)-הוא היה בנוי להיות קטן יותר מBF2 ועובדה שלא נתנו לו את השם BF3,אבל אני לא אתווכח על זה עכשיו.
מה שאני ניסיתי להגיד בקשר ליד שנייה זה שתמיכה במשחק ישן אפילו תוך כדי "סחיטת" המותג אפילו באמצעות חבילות הרחבה וכ"ו יכולה להגדיל את ערך היד שנייה שלו במאות אחוזים.
נכון,חבילות ההרחבה פילגו את הקהילה אבל עדיין הייתה תמיכה וכסף למשחק כך שעדיין הוא היה רלוונטי והוא לא "מת".
חודש לפני שMW2 יצא קניתי סיראל לCOD4 לחבר ב4$ בלבד! וזה בערך 2.5 מאז יציאתו.
את BF2 עדיין קשה לי למצוא בסכום כזה..
בלי תמיכה רצינית והזנחה פושעת של אקטיוויזן של המשחק הנהדר הזה פשוט התפרק.
אולי חלק בעייתי מאוד במנגנון הDRM היום הוא שברגע שסטים/שרתי UBI/שרתי EA יפלו/יסגרו-המשחק שלך מת-הגנה שבלי קשר מאוד פוגעת בנו כי היא דוחקת בנו "להתקדם הלאה" ו"לקנות עוד משחקים"-לצערי הגישה של הוצאת משחקים ככה מתה מבחינת חברות המשחקים-כל מה שרוצים זה להוציא משחק ואחרי שנה למחוק אותו כשיוצא משחק ההמשך…
@zipdrive
תודה על התיקונים.
– המשפט הראשון היה סתם כפילות שפספסתי בהגהה.
– אני חושב שציינתי את זה, אבל שוק משחקי היד השניה צמח בצורה מטאורית בדור האחרון של הקונסולות, בין היתר תודות לפופולאריות הולכת ועולה של ebay ודומיו, עליית מחירי המשחקים ל-60$, והבנה של חנויות היד השניה שמדובר במודל עסקי מאד מאד רווחי עבורן. השוק הזה מגלגל היום מיליארדים.
– עוד שגיאה שלי: "שרתי אונליין" צ"ל "שירותי אונליין" (=XBLA/PSN/Steam וכו')
– הפיאסקו של ביושוק היה שבניגוד להבטחה במקרים רבים פשוט לא היה ניתן להסיר כמו שצריך את המשחק משני המחשבים ולכן לא היה ניתן להתקין אותו מחדש גם אחרי שהמשחק הוסר. הדרך להתגבר על כך היתה באמצעות טלפון למרכז התמיכה (שיחה בינלאומית), רק שאפילו במספר הטלפון שצויין על האריזה נפלה שגיאה. בהחלט פיאסקו אם שואלים אותי.
– כשכתבתי שיוביסופט התעשתה, דיברתי על הDRM הדרקוני שמצריך ממך להיות מחובר כל הזמן, לא על כך שגם באמצעות הDRM של Steam לא ניתן למכור את המשחק בשוק היד השניה.
– לא הכרתי את GreenManGaming, אבל תמיד מגלים דברים חדשים :). רק שבאתר שלהם לא הבנתי האם החנות מאפשרת לשחקן רק להחזיר את המשחק לחנות תמורת סכום שנקבע מראש, או האם יש לו האפשרות למכור את המשחק יד שניה (במחיר שהוא קובע) או להחליף אותו עם כל שחקן אחר בשירות תמורת עמלה. זה הדבר הכי משמעותי מבחינתי.
@menas,
ממש לא הבנתי מה אתה רוצה ולמה אתה חושב שמשחק מסויים צריך לקבל שם כזה או אחר.
זה לא באמת משנה. DICE יכולים לקרוא לBattlefield 3 בשם הזה, אבל הוא לא באמת המשחק השלישי בסדרה (בדיוק כמו שGTA IV הוא לא המשחק הרביעי בסדרה).
כי אפילו אם מתעלמים מהספינאופים, יש את 2142 שבהחלט היה המשחק הבא בסדרת באטלפילד. הוא פשוט הצליח פחות מ-2 ולכן לא זכה לאותו היחס, אבל אם הקהילה היתה עוברת אליו גם ההשקעה של DICE היתה מתמקדת בו ולא בBattlefield 2.
בניצול של מותגים תמיד משהו נזנח לטובת משהו אחר ותמיד יש פיצול של הקהילה, כשלפעמים דווקא המשחק החדש יותר הוא זה שנזנח. גם חבילות ההרחבה מפצלות את הקהילה כי הן מפרידות בין אלו שמוכנים לקנות אותן לבין אלו שלא.
גרסא מקוצרת לתגובה שלי אם אין לך כוח לקרוא את הארוכה והמסורבלת:
אם אתה "מנצל" מותג בצורה טובה אתה יכול גם לצור עוד משחקים חדשים (ויצירתיים יותר,שקשרם למשחק ה"וותיק" לא גדול במיוחד) וגם להמשיך את המשחק ה"ישן" וה"תחרותי" כמו BF2 אם חבילות הרחבה שיעזרו להשאיר אותו רלוונטי וגם "לנצל" את המותג-מה שיגרום לעלייה בערך היד שנייה כי המשחק הישן (BF2 לדוגמא) עדיין רלוונטי והמשחק ה"חדש" (BF2145) חדשני ויצירתי וקורץ מאוד לגיימרים.
רווח גדול לחברה כאשר אתה משאיר וגם מרוויח מהקהילה הישנה וגם מצרף עוד "חדשים" בעזרת משחק חדש.
אולי מהסיבה הזאת אני חושב שBF3 ירוויח הרבה,כי הקהילה של BF2 כמעט מתה וBF3 אפילו אם הוא יהיה שחזור גרפי של BF2 כל הקהילה של BF2 תעבור אליו וגם הקהילות של BFheroes,BC2,BF2154 וכ"ו יצטרפו למשחק-הרבה "קהל מעריצים".
דוגמא פשוטה איך היה אפשר לעשות את המעבר בין L4D לL4D2 בצורה יעילה יותר-ליצור חבילת הרחבה רצינית/DLC של 20$-15$ משתלם לL4D ולקרוא למשחק החדש בשם שונה-לא L4D2 אלא למשל L4D:sun day או משהוא שטותי כזה-זה היה יותר יעיל,יותר כסף ופחות פגיעה בגיימרים לדעתי.
(ובינתיים, מצטער שאני נדחף לדיון, הוספתי אפשרות דפדוף בין פוסטים. ואם כבר אנחנו מדברים על זה, אז תשמחו לשמוע שגם הטקסט בבלוג עכשיו מיושר לימין אם נכנסים לבלוג מסמארטפונים למיניהם)
זה לא מה שהתכוונתי,מה שאמרתי שאתה יכול לנצל מותג אבל עדיין לתמוך במשחק ישן ואיכותי בעזרת חבילות הרחבה,מה שעדיין משאיר את ערכו רלוונטי.
אתן לכם דוגמא-אחרי COD5,6 ובקרוב 7-COD4 לא שווה כ"כ הרבה היום בחנויות יד שנייה ובחנויות הסיראלים למרות שהוא עדיין משוחק ולא עברו 4 שנים מאז שהוא יצא.
יש לו פונטנציאל נהדר-אבל אקטיוויזן לא מנצלת אותו כי למה לה? היא כבר תקעה את כל שחקני COD4 אם MW2…
BF2 עדיין שווה ערך די יפה-פשוט כי הוציאו לו חבילות הרחבה בקצב של אחת לשנה במקום להוציא את BF3 אחרי שנה.
ומה קרה? המשחק היה תחרותי וערכו כמעט לא ירד.
תן לגיימרים DLC/חבילת הרחבה אם הרבה תוכן ואתה גם "מטפל" בשוק היד שנייה (כי אתה לא תשתעמם ממנו אחרי שנה כי יש עוד דברים חדשים) ואתה גם מרוויח סכום יפה.
ובינינו? אני מוכן לשלם על משחק 300$ אם אשחק בו 5 שנים-כי ב5 שנים שלא יהיה לי את המשחק אני יהנה וגם ישלם יותר על משחקים אחרים שמהם אשתעמם מהר.
מה אני מנסה להגיד?
שיחד אם "ניצול" מותג אתה לא חייב "לפצל את הקהילה"-אתה יכול להוציא חבילות הרחבה/DLC רציניים במקום ליצור משחק חדש ו"לפצל" את הקהילה.
אף משחק שהם הוציאו בין BF2 לכנראה BF3 לא היה העתק מולטיפלייר כמו MW2 לMW1,הם היו די שונים וכך במקום שעכשיו היה לנו BF5 יש לנו BF2 אם 3 חבילות הרחבה וקהילה לא מפוצלת-מודל נהדר לנו ושמאפשר לחברות להרוויח עוד כסף בהשקעה קצת יותר נמוכה (ליצור משחק חדש זה קשה מאוד מאשר ליצור עוד נשקים/מפות מה שאומר יותר השקעה במפות שזה הדבר החשוב ביותר במשחק FPS מולטי).
וכן,זה פתרון-כי משחק שמשקיעים בו יותר DLC גדולים ערכו בד"כ לא יורד.
אם עושים DLC של 1-5$ או חבילת הרחבה של 40$ ואתה מעלה את ערך המשחק במכה בשוק היד שנייה-אנשים לא רוצים למכור ועוד אנשים מתעניינים במשחק בעקבות ההייפ של החבילת הרחבה/DLC שהוא "משתלם".
אני מאמין שמי שהתשתעמם מGTA IV במקום למכור יקנה במקום זה את חבילות ההרחבה המצויינות שלו-זה בנוי על אותו עיקרון.ג
כן, צודק, אחרי שהעברנו לאתר החדש רשמתי לעצמי להוסיף דפדוף בין פוסטים, ואז… אה…. שכחתי מזה די מהר. אני אנסה לסדר אחד בימים הקרובים
יופי, אחרי שאני כותב תגובה אני רואה שהקדימו אותי…
בכל מקרה:
@יורם- מה שאתה מתאר זה בדיוק המודל בו עובד שירות Steam
@menas- מה שאתה מתאר, אם תוריד את התשלום של 1-5$, זה המודל של TF2.
@עידן- באמת כדאי שתוסיפו דפדוף בין פוסטים, זה נורא. צור קשר אם אתה לא מסתדר עם זה.
היי גיא, כמה הערות (פוסט ארוך וכתוב היטב, כרגיל):
בפסקה השביעית, משפט אחרון:
"אי אפשר לקמט את אובדן ההכנסה הזו בצורה לינארית (גם אם גורמים מסויימים מנסים ליצור את הרושם שכן), והפיראטיות היא."
– ראשית זה "לכמת" ולא "לקמט" ושנית, המשפט נקטע באמצע.
– מכירת משחקי קונסולה משומשים הייתה קיימת הרבה לפני הדור הנוכחי. העובדה שכאן נוספו לקונסולו האלה חיבורי רשת רק מקלה את הבעיה עבור המו"ליות, מאותן סיבות שכתבת על משחק מקוון.
– "שרתי אונליין"? יש כזה דבר שרתי אופליין?
– לגבי הפיאסקו של ביושוק- מה שכתבת לוקה בחוסר דיוק חמור: הנז"ד (DRM) של המשחק לא איפשר יותר משתי התקנות *בו זמניות* על מחשבים שונים. הייתה אפשרות להסיר את המשחק באופן מסודר ממחשב ולקבל חזרה התקנה, מה שלחלוטין לא מפריע למכירת משחקים ביד שנייה.
– יוביסופט אולי נסוגה מהנז"ד לגבי RUSE, אבל זה לא עוזר למכירה ביד שניה, כי Steam עדיין מונע זאת.
מסכים לגמרי עם פסקאות הסיכום שלך, רק מפתיע אותי שאתה לא יודע שכבר קיימת חנות כזאת: Green Man Gaming (נקודה קום) – זו אמנם לא חנות גדולה, ואין מה משחקי AAA חדשים, אבל זו סנונית בכיווון הנכון: ניתן לרכוש משחק ואח"כ למכור אותו חזרה לחנות תמורת חלק מהסכום.
http://greenmangaming.zendesk.com/entries/159741-what-is-green-man-gaming
Menas, מה שהצעת הוא לא פיתרון לשוק היד השניה. להיפך, מדובר פשוט בניצול של המותג (exploit, וזה לא במובן הרע של המילה). אבל הוצאת משחקים רבים מאותו המותג דווקא מקצרת את אורך החיים של כל משחק ואת הערך שלו לשחקן. זה משתלם למפתחת בכל זאת כי עלות הפיתוח למספר רב של כותרים על בסיס אותה טכנולוגיה קטנה יחסית ובכל זאת יש קהילה שקונה אותם על בסיס קבוע.
זו טכניקה די מוכרת וישנה לניצול, ובערך כל משחקי הספורט של EA עושים את זה עם מהדורות שנתיות ומשחקים חיצוניים (כמו למשל FIFA שמציע גרסאות מונדיאל, UEFA, FIFA Street ו-Manager). אבל זה לא פיתרון לשוק היד השניה, ודווקא במקרה של משחקים מהסוג הזה שמקבלים גירסאות שנתיות אנשים מסתמכים על כך שיוכלו להחזיר לgamestop את המשחק מהשנה שעברה ולקבל תמורתו זיכוי חלקי למשחק של השנה הבאה.
גנבת לי את הרעיון 🙂
את האמת יש פתרון אחד פשוט שDICE כבר ניסתה אותו אם BF2 (יש טוענים שזה סחטנות,אבל לדעתי זה היה רעיון לא רע לנו)-במקום להוציא כל שנה משחק BF חדש היא הוציאה משחקים "חיצוניים" והיא גם הוציאה כל שנה חבילת הרחבה לBF2,כך שהם גם "מנצלים" את המותג אבל לכיוונים חדשים (היו לא מעט חידושים בעולם של BF בתקופה הזאת,כמו BC,ויאטנם,BF2143 וכ"ו) וככה הם גם נותנים לקהל ה"וותיק" של BF2 עוד ממה שהם אוהבים,גם הם נותנים עוד ערך למשחק בצפייה לחבילות הרחבה וגם הם מרוויחים עוד כסף.
אם חברת משחקים תרים את הכפפה ותארגן עדכונים ומפות בקצב של TF2 אפילו בתשלום סמלי (1-5$ לעדכון נשמע נהדר) מה שיתן ערך מוסף ליד שנייה כי הרי המשחק מתחדש כל הזמן וזה נותן סיבה לחזור אליו וכך הם יצמצמו את השוק וירוויחו עוד כסף ממי שכבר מכר (כי מי שיקנה יד שנייה בטוח שיקנה את הDLC זולים שנותנים ערך מוסף).
תודה על התיקון עידן. בזמן האחרון אתם מעלים הילוך בקצב הכתיבה, ככה שהתפספס לי מי כתב על מה.
מה שמזכיר לי: מה עם כפתורי דפדוף לפוסט הקודם ולפוסט הבא בתחתית הפוסט אצלכם? או איזה widget של הפוסטים האחרונים בצד הדף? זה יכול מאד לעזור להתמצא (וברוב המקרים יותר נוח מלחזור לדף הראשי או לקורא הRSS רק בשביל לקרוא פוסט נוסף).
@יורם
אני חושב שפרוייקט 10$ של EA בעצמו מנסה לענות לפחות בחלקו על הדבר השני שהצעת: אקסטרות למי שהוריד את המשחק בצורה חוקית. כמובן שאין פה מניעה של 100%, כי לפחות במקרה של הPC הפיראטים יוכלו לנסות להוריד את אותן האקסטרות באופן עצמאי ברגע שהן ישוחררו.
אגב, לא הזכרתי לפחות חברה אחת שמנסה ליצור מודל של "השכרת משחקים" כמו בספריית וידאו ונקראת Gametap. אתה משלם 10$ על מנוי חודשי (או שנתי במחיר מוזל), ומקבל מבחר של בערך 1000 משחקים להורדה חופשית שניתן לשחק בהם כמה שאתה רוצה כל עוד אתה ממשיך את המנוי.
הדמיון לספריות הוידאו מתבטא גם בכך שזהו שוק משני שמגיע אחרי שהשוק הראשי כבר מוצה, ורוב המשחקים בשירות הזה הם משחקים ישנים יותר שיוצרים לעצמם חלון הזדמנויות נוסף (אבל בינם אפשר למצוא שם גם משחקים נחשבים יחסית כמו Assassins Creed, Civilization IV, Company of Heroes , The Witcher ואחרים).
אבל המודל הזה פחות קשור לנושא, כי מן הסתם גם במודל הזה הצרכן לא הופך לבעלים של המשחק (הוא למעשה לא מקבל משחק אלא שירות) ולכן הוא לא יכול למכור את המשחקים הללו אחר כך.
נדמה לי שהדרך הכי טובה להכנס לתחום היא לא למנוע ממשתמשים אלא לעזור להם.
ניתן ליצור מעין "חלון" שיווק (די דומה למה שקורה בסרטי קולנוע/וידאו/כבלים/טלוויזיה חינמית). חברה שתנצל שירות הורדות דיגיטלי וטתכניס לשוק אחרי זמן מסויים הורדות "חדשות" במחיר של משחק משומש ותאפשר יתרונות לבעלי חשבון ראשון ביחס למשחק, תהנה מנאמנות לא בגלל שאין ברירה אלא בגלל שכדאי – גם קיבלתי משחק בזול וגם אולי אקסטרות.
ככה, המכורים ישלמו מחיר יותר יקר ויקרלו ראשונים, ומי שלא היסטרי להם אבל בכל זאת רוצים להנות יוכלו לרכוש את המשחק כדין ועדיין להנות, אך לא מיד.
ואך מתגברים על הורדות פיראטיות?
לא מתגברים. פשוט שוב – נותנים אקסטרות למי שהוריד חוקית ויש לו קישור שנבדק ואומת כדין לשרת החברה. כך, משתמש שהוריד פיראטי יקבל את המינמום ואם ירצה עוד יצטרך לשלם.
אוקיי, עוד לא קראתי את הפוסט. זה ייקח עוד יום-יומיים (בכל זאת, הוא ארוך), אבל עדיין חשוב לי לציין שלא אני כתבתי את הפוסט שקישרת אליו בגיימפאד, אלא עופר שוורץ.