הגיימספירה הישראלית רעשה וגעשה סביב משחק שהגיע אף לכותרות בתקשורת הממוסדת והכלכלית: Ynet, TheMarker, וואלה, NRG, כלכליסט הצטרפו לאתרי ובלוגי גיימינג כמו גיימר, ויגיימס, games.co.il, גיימר דאדי, גיימפאד ואחרים לסיקור של משחק ושל כל הרעש שמסביב לו (בישראל היום כנראה שלא כתבו כלום). אבל את הדיון הכי מעניין (לפחות במדד התגובות) כנראה העלה עידן מגיימפאד בפוסט על קניית משחקים בשיגור – מה שגרר מלבד תגובות מרובות לפוסט גם פוסטים נוספים במשחקיה (חוסר האונים של משחקני המחשב) ובגיימפאד עצמו (ההבדל בין 12 שנים ל-12 שנים ויום).
ככה שאני מרגיש מחויב להצטרף לחגיגה עם כמה מילים על SC2 ועל הדיון שהמשחק עורר. אז רק בשביל להוציא את זה מהמערכת, נתחיל במשפט קצר לגבי הדעה האישית שלי (ושלי בלבד): SC2 הוא המשחק הטוב ביותר שיצא.
ובעבור מי שעדיין לא מזהה את התמונה, כשאני כותב SC2 אני מתכוון ל-Star Control 2. משחק משנת 1992 שמבחינתי הוא עדיין המשחק הטוב ביותר שיצא לי לשחק בו. למרות שמדובר בדינוזאור במונחי גיימינג הוא עומד גם היום במבחן הזמן (ומי שלא מאמין יכול לבדוק בעצמו את המשחק תחת השם The Ur Quan Masters, שהוא למעשה גרסת קוד פתוח חינמית של המשחק באדיבות המפתחים שלו).
אז מעבר לטוויסט המפתיע שהבאתי כאן, יכולתי כנראה להמשיך עם גאגים מתמשכים על קיצורי משחקים, ולהתחיל למנות את המשחקים שנופלים תחת הקיצור האולטימטיבי SC2 תוך העברת ביקורת לגבי כמה מהם נצמדו לנוסחה של המשחק המקורי וכמה מהם באמת חידשו משהו: מלבד Star Control 2 אפשר להכניס לרשימה הזו גם את SimCity 2000, Soul Calibur 2, ו-Splinter Cell 2, להגיע לשנת 2010 ולספר על משחק הRTS המצופה Supreme Commander 2 (שעליו אין לי עדיין מה להגיד. רק התחלתי את הטוטוריאל שלו לאחרונה) ואז לקנח בתקווה לראות בעתיד הקרוב את SC2 – ההמשך המצופה למשחק Shadow Complex כמובן. אולי אפילו הייתי מספר בגעגועים על Strike Commander העתיק שלא זכה מעולם להמשך ראוי.
כך שאמנם מדובר פה באנקדוטה, אבל זה די מפתיע לגלות שבמקרה של כל הקיצורים האלו מדובר בהמשכים למשחקים מאד מאד מצופים, כאשר המקוריים נחשבו ברובם למשחקים מצויינים ומהמובילים בזאנר. מסקנה: אם אתם רוצים לעשות משחק מצליח, תתחילו מלחפש שם שיסתדר טוב עם ראשי התיבות SC.
אבל כשזה מגיע למשחק שכנראה רוב האנשים שמצפים לקרוא כאן כנראה לא אוכל לעזור. לצערי לא הייתי שותף לחגיגה הגדולה של Starcraft 2, אבל מעבר ליחסי ציבור שאני יכול לנסות לעשות לStar Control 2 העתיק, אני בהחלט יכול גם לנצל את כל הסיפור שרץ סביבו בשביל להתפרץ לדיון שמסביב לקניית משחק בהשקה שלו: האם שווה לשים סכום לא צנוע של 60$ על משחק שעוד לא יצא לך לקרוא ביקורות עליו או להתנסות בו בעצמך, רק על מנת שתוכל לשחק בו ביום שבו הוא יוצא?
כי מצד אחד ישנו כמובן קול "ההיגיון" ששואל אותך למה שלא תוכל לחכות עוד יום – במיוחד אחרי שחיכית כל כך הרבה השנים. הקול גם שואל האם לא עדיף לבדוק קודם האם המשחק הזה אכן זוכה להמלצות טובות מחברים או מבקרים. ואז הקול מזכיר את העובדה שידועה לכולם: מחיר של משחקים הוא משהו שנוטה ליפול מהר מאד, אז למה לא לחכות קצת וגם לחסוך לא מעט כסף?
ומהצד השני כמובן ישנו הדחף האימולסיבי לקנות את המשחק, משלל סיבות שונות: גם כי – כן לעזאזל – חיכיתי 10 שנים ועכשיו אני לא חייב לחכות יותר אז תעזבו אותי בשקט. גם כי אתה רוצה לשחק במשחק לפני שמישהו אחר מספיק לספיילר לך דברים ממנו בטעות או בכוונה. וגם כי זה יאפשר לך להיות חלק מקבוצה, מאלו שמדברים אחר כך על עלילת המשחק והטוויסטים שקורים במהלכה, או על כל מיני טקטיקות מעניינות שאפשר ליישם. הרי אם תשחק את המשחק רק בעוד חצי שנה, לא בטוח שיהיה לך עם מי לדבר, כי כולם כבר טחנו את כל הדברים האלו למוות בזמן שבו אתה עוד התקמצנת על קניית המשחק במחיר מלא.
זו לא תופעה יחודית לעולם הגיימינג כמובן: אנשים הולכים לבכורות של סרטים מצופים מבמאים שהם אוהבים פשוט כי הם רוצים לראות את הסרט לפני כולם. אנשים רוצים לראות סדרות כמו הישרדות או ארץ נהדרת בשידור הראשון שלהן כדי שיוכלו להיות חלק מהשיחה עם החברים למחרת במשרד. ונסו להסביר לאוהדי ספורט שהם יכולים לראות את המשחק של הקבוצה האהובה עליהם בשידור חוזר גם ביום למחרת, אחרי שכולם כבר יודעים מה התוצאה…
אצל כל אחד נכנסים למשוואה מגוון השיקולים האלו שניצבים משני הצדדים (ואליהם לעיתים מתווסף השיקול ה”ערכי” כביכול: זה שרוצה לעודד כל מיני מפתחות ידידותיות לקהילה לשלהן, או להעניש כאלו שלא מתחשבות בקהילה שלהן – ועל בליזארד-אקטיוויזן 2 לא חסרות תלונות בהיבט הזה). מהצד השני של המשוואה מתקבלת התוצאה: או שתקנה את המשחק בהשקה, או שתחכה איתו עד להורדת מחיר/עוד ביקורות/לנצח.
זה נושא קצת יותר מורכב מאשר לקטלג אותו תחת המילים “דחיית סיפוקים”. אצל כל אחד המשוואה הזו שונה לחלוטין, ולכן כל הדיונים האלו שנגררים לויכוחים האם מישהו אחד מתנהג בצורה רציונלית ממישהו אחר הם חסרי טעם. התשובה לשאלה “האם לקנות את מוצר X בהשקה?” היא אינדיווידואלית.
ולכן אני יכול רק לתת את הפרספקטיבה האישית שלי, בלי לנסות ולבדוק האם היא נכונה יותר או פחות מזו של אחרים: לא קניתי את Starcraft 2 בהשקה, מהסיבה הפשוטה שאף פעם לא הייתי חובב של המשחק המקורי. אולי זה קצת מפתיע בהתחשב בכך שהייתי חובב גדול של כל שאר המשחקים של בליזארד לפניו ואחריו, ואולי קצת לא מפתיע בהתחשב בכך שהמשחק יצא בתקופה של overload רציני של משחקי RTS (קצת כמו משחקי FPS כיום) והיו לי המון משחקים אחרים מסביב לשחק בהם. אני בספק מתי אני בכלל אגיע לשחק במשחק ההמשך, כי זה לא ששנת 2010 ריקה במיוחד.
היו לי לעומת זאת משחקים שקניתי ברכישה מוקדמת לפני ההשקה שלהם כדי להיות חלק מהחגיגה. מהשנים האחרונות אני מצליח לזכור רק שניים כאלו: GTA IV ו-Halo 3 – שתיים מהסדרות האהובות עלי. אבל יש כאן הבדל לא קטן, כי אפילו במקרה של שני המשחקים האלו לחצתי על כפתור ההזמנה רק אחרי ש:
א’ – זכיתי לראות ביקורות שלהם, וכולן היו יוצאות מן הכלל (Starcraft 2 זכה אף הוא לביקורות מצויינות, אבל אבל בגלל החלטה מוזרה של אקטיבליזארד הביקורות פשוט לא הגיעו לפני יציאת המשחק)
ב’ – מצאתי אותם בדילים נחמדים שהוזילו אותם ב-5$ עד 10$ מהמחיר הרשמי, כך שהיה מדובר גם בסוג של מבצע קידום מכירות אטרקטיבי שהסיר עוד חסם פסיכולוגי לגבי תג המחיר של המשחק.
את רוב המשחקים אני לא קונה במחיר מלא, לא כי אני מתקמצן אלא כי פשוט יש היום מבחר כל כך גדול של משחקים, והאקסיומה הזו של מחירי משחקים שיורדים במהירות היא דבר שאי אפשר להתעלם ממנו. אמנם מצד אחד משחקי הקונסולות (ונראה שעכשיו גם הPC) החלו לטפס בדור האחרון לתג מחיר של 60$, אבל מצד שני הכלכלה הגלובלית מאפשרת לשנע משחקים הרבה יותר בקלות ולכן הרבה יותר קל ונגיש למצוא מבצעים בחנויות ששולחות את המשחקים לכל פינות הגלובוס כולל ישראל, שלא נדבר על חנויות דיגיטליות והמבצעים בSteam.
אני למשל ממש רוצה לשחק בRed Dead Redemption שיצא ממש לאחרונה ונחשב לאחד מהמשחקים הטובים של השנה, אבל כשחנות מסויימת מציעה לי את Mass Effect 2 ואת Splinter Cell Conviction, שני משחקים שנחשבים אף הם למשחקים מהטובים שיצאו השנה, ושניהם יחד עולים פחות מRed Dead Redemption – אני עושה את החשבון שלי.
ולכל המשחקים הגדולים עם תג המחיר של 60$ מצטרפים גם המשחקים שמלכתחילה מוצעים במחיר מוזל בצורה דיגיטלית ומגדילים את המבחר. מצד אחד גם המשחקים הקטנים ראו עליה איטית במחירים יחד עם העליה באיכות ובערכי ההפקה (משחקי הXbox Live Arcade למשל עלו בעבר 5$ או 10$ אך היום רוב המשחקים החדשים בשירות דווקא זוכים לתג מחיר של 15$ ובודדים אף מגיעים ל20$), אבל מצד שני הם עדיין מספקים לא מעט שעות של הנאה בתג מחיר נמוך משמעותי ממשחק חדש. אם נכניס את המשחקים האלו לתמונה הכוללת, אני יכול רק להניח (בלי שום גיבוי קונקרטי) שלמרות הזחילה האיטית כלפי מעלה במחיר "הרשמי" של המשחקים כיום, ההוצאה הממוצעת של גיימר על משחק כיום היא פחות ממה שהיתה לפני עשור.
הקטע המצער (לפחות כלפי המפתחים) הוא שאפילו המשחקים הקטנים האלו צריכים להתחרות אחד עם השני על תשומת הלב: אם ניקח אנקדוטה בודדת אז לאחרונה התנסתי בדמו של Limbo, משחק XBLA שקצר לא מעט שבחים וזכה לביקורות מצויינות. הדמו מדהים, המשחק מלא סטייל יחודי, והפאזלים הראשונים נהדרים. אבל בכל זאת לא קניתי אותו, וזה לא בגלל שהוא קצר יחסית (“אורך חיים” תמיד היה מדד לא מוצלח בעיני, בעיקר כשמדובר במשחק שעולה סך הכל 15$) אלא פשוט בגלל שאני יודע שבעתיד הלא רחוק הוא יוצע למכירה בחצי מחיר בערך במסגרת מבצע שבועי כזה או אחר.
זה גם לא שאני בא עם אג’נדה של עידוד מבצעים ורוצה “לחנך” את מיקרוסופט או כל חברה אחרת שבסופו של דבר מאד משתלם להן להציע משחקים במחיר נמוך יותר (למרות שזו מגמה שאכן ראוי לעודד), אלא פשוט עצם העובדה שמתוך מבצעים קודמים כבר הספקתי להצטייד בשלל משחקים טובים אחרים שעוד לא הספקתי לשחק בהם. ככה שלימבו הוא משחק מצויין ובהחלט הייתי קונה אותו עכשיו ב15$ אם לא היה לי במה לשחק (וגם את Deathspank, שיצא שבוע לפניו בתג מחיר דומה) אבל רק במסגרת הXBLA קניתי שלל משחקי הודרה כמו Castle Crashers, Trials HD, Worms 2, Splosion Man, Battlefield 1943 ואחרים שעוד לא הספקתי למצות. לימבו פשוט יאלץ לחכות.
אני מניח שלכמעט כל משחק יש את הקהל שלו, ואת אותם מאמצים מוקדמים שיקנו אותו עוד לפני שהוא הושק. ומשחקים בסופו של דבר הם מוצר טכנולוגי: המאמצים המוקדמים הם בדרך כלל אלו שגם ישלמו את המחיר הגבוה ביותר, גם יאלצו לקבל את המוצר הפגום ביותר (נדירים המשחקים שיוצאים מלוטשים מהיסוד ולא מצריכים פאטצ’ים ותיקוני באגים מאוחרים), וגם יסתכנו ברכישה לא מוצלחת של פלופ (כי מה לעשות, וחלק מהמשחקים כולל המצופים ביותר פשוט יוצאים לא מוצלחים).
אז האם מאמצים מוקדמים הם קהל לא רציונלי? כזה שלא מקבל החלטות בצורה הגיונית? אולי. אבל פרסי נובל בכלכלה כבר חולקו לאנשים שבין היתר הראו שרוב בני האדם לא חושבים בצורה רציונלית “לפי הספר”, במיוחד בתנאים של אי ודאות. המאמצים המוקדמים של סטארקרפט 2 לא משלמים את אותם 60$ רק בשביל המשחק עצמו, אלא בנוסף גם משלל סיבות אחרות: להיות חלק מקליקה שיכולה לדבר על המשחק, להיות הראשונים לקבל משהו ולהשוויץ בו, להשתפשף במשחק על מנת להגיע לרמה תחרותי גבוהה לפני אנשים אחרים, לראות כיצד עולם וסיפור שעניינו אותם מתפתחים, ולהנות מהיוקרה שמתלווה לכך שאנשים מקשיבים להמלצות שלהם (בין אם הן חיוביות או שליליות).
כל אלו מסתכמים לעיתים יחד למשהו ששווה יותר מ-60$, ואקטיוויזן בליזארד אגב יודעת את זה. ככה שגם אם היא מנצלת את העובדה הזו על מנת לגבות ביודעין מחיר גבוה קצת מהרגיל ואף מונעת מאנשים כל מיני דברים שהם ציפו לראות במשחק, עדיין אף אחד לא צריך להצטדק או לנסות להסביר את עצמו או להצתדק בפני אף אחד כשהוא מחליט להוציא מהכיס שלו 60$. השאלה היחידה שהוא צריך לשאול את עצמו היא ממש לא כמה אקטיוויזן מרוויחה עליו או איך היא מנסה למתוח את הגבול – אלא רק כמה הוא הולך להינות מאותם 60$.
ובקיצור: תהנו!
עד כמה שאני יודע ,המבצעים בXBLA הם מאוד מוגבלים וחלקם רק למי שמשלם על מנוי גולד כך שזה מאוד רחוק ממה שיש על הPC… למעשה על הPC חברות כגון Valve יכולות להרוויח מהנחה לכל הגולשים באשר הם בצורה עקיפה : יותר משתמשים מתקינים את הפלטפורמה שלהם ונחשפים למבצעים נוספים וכך הלאה… זו הסיבה לדעתי שהם גם התחילו להפיץ משחקים חינמיים לחלוטין.
ממש פוסט נהדר, מאוד נהניתי לקרוא, אם רק יורשה לי להגיד מתי אני קונה משחקים במחיר מלא:
1. כאשר מדובר בסדרה אהובה עלי, לרוב אני לא חושב פעמיים ומזמין לרוב את גרסת האספנים, אני יודע מראש שלא משנה כמה המשחק יקבל, אני קראתי עליו מספיק אינפורמציה, אם קיימת אפשרות אפילו שיחקתי בבטא ולא משנה כמה המשחק יקבל (למרות שלרוב הוא מקבל גבוה מאוד) אני אקנה אותו ואהנה מכל שניה ושניה. גם אני לרוב מחכה למבצעים כאלו ואחרים, הדבר האבסורדי שיש היום במשחקי קונסולות הוא של80% מהמשחקים שיוצאים היום המחיר שלהם יורד בלפחות 30% לאחר חודש, ולאחר חצי שנה יהיה ניתן למצוא אותו בטיפה פחות מחצי מהמחיר המלא שלו. לרוב, אני חושב שלעשות סקר שוק יהיה מאוד חכם, כאשר יהיה ניתן לקנות בהרבה פחות אם מחכים טיפה.
מההתנסות הקצרה שלי איתו שהיתה לי לפני כמה שנים, התשובה היא "מאוד". אם כי בהתחלה, כמו בעת המשחק שלי ב- Starcraft המקורי, לא יכולתי שלא להיות קצת מופתע מכמה הקצב שלו מהיר יותר ממשחקי אסטרטגיה של היום (ו- Sacrifice עוד היה יותר מהיר ממשחקי אסטרטגיה של פעם, אז בכלל…)
אחח, Star Control 2 – מחמם את הקרביים ממש. חבל שהמשחקים שאחריו בסדרה היו כזו התדרדרות.
בתור מישהו שמעולם לא שיחק ב- sacrifice אני שואל את עצמי האם הוא שרד את מעבר השנים באופן מספיק טוב כדי להיות משהו שחיק, או רק קשקוש קטן בדפי ההיסטוריה של משחקי המחשב.
בנוגע ל MW2, swym צודק בנוגע ליכולת למצוא את המשחק במחיר נמוך משמעותית מ – 60$. אני קניתי אותו לפני שבוע וחצי ב – 29 דולר ב eBay וקיבלתי קוד שעובד מעולה ל – Steam (לבחור שמוכר את זה יש איזו חנות למוצרי מחשב, ויש לו במלאי כרטיסי מסך שמגיעים ב – Bundle עם המשחק למיטב הבנתי). מה שכן, לקח חצי שנה עד שהמחיר של המשחק ירד.
אם הייתי מעריץ של StarCraft, לא בטוח שהייתי רוצה לחכות גם חצי שנה. מה גם שיכול להיות שהפעם יקח יותר מחצי שנה עד שנוכל למצוא ברשת את המשחק במחיר נמוך מ – 60$.
באטלזון הוא אולי בר ההשוואה היחידי ל-SAC (וגם בדוחק), כל שאר המשחקים שהזכרת לא. הוא פשוט משחק ייחודי, לא שיחקתי באף משחק אחר עם גיימפליי שדומה לשלו.
swym, המשחקים שהזכרת הם טובים בזכות עצמם, אבל לא קרובים בכלל לגיימפליי של sac. באמת שלא נפגשתי בשום דבר שדומה לגיימפליי שלו עד היום, ואני משחק בהרבה משחקים.
בשביל מה להכביר במילים? פשוט שחק בו ותיווכח בצעמך. המשחק הזה לא קרוב בכלל למשחקים כמו savage, GC,battlezone או spellforce, שגם בהם שיחקתי והם משחקים טובים בזכות עצמם, אבל זה גיימפליי שונה לחלוטין. באמת שלא יצא לי לפגוש עד היום במשהו שדומה ל-sac.
לא היו עד כדי כך הרבה משחקים שערבבו בין אסטרטגיה ופעולה. לפחות לא ברמה ש- Sacrifice עשה את זה. נניח, Ground Control הוא הרבה יותר אסטרטגי/טקטי. מתוך הרשימה שנתת, אני חושב שאני יכול לקבל ל"ז'אנר" הזה את Spellforce, Battlezone ו- Savage.
אבל לא, Sacrifice הוא הרבה יותר מהם. כי להגיד שהיה בו "איסוף משאבים לא-שגרתי" זה understatement. כל המשחק הסתובב סביב המנגנון הזה, שלא היה ממש דומה לשום משחק אסטרטגיה אחר שראיתי, וגרם לחלק של ה"פעולה" להיות הרבה יותר דומיננטי בתוך הקרבות שהשתתפת בהם. אם בכל זאת לצטט את קיירון (אם כי לא מהפוסט שקישרתי אליו), זה משחק האסטרטגיה/פעולה היחיד שהחלק של ה"פעולה" בו באמת משתווה ברמות האדרנלין שלו למשחקי פעולה טהורים כמו Quake III או Unreal Tournament (נו, זה משחק ישן, אלה היו הדוגמאות שהוא נתן בזמנו).
חוץ מזה, עוד נקודה אחת ממש חשובה היא עד כמה המשחק היה… עתיר-דמיון (קיירון משתמש במילה imaginative, ואני לא יודע אם זה תרגום מוצלח בשבילה). מהעולם (וה"אלים" ששולטים בו), דרך היצורים ועד ללחשים שמשתמשים בהם בזמן הקרב. את זה כבר אתה לא יכול להשוות ל- Battlezone, או Spellforce, או Kohan. למעשה, אם אתה יכול להשוות את זה למשהו, זה כנראה Star Control 2. 🙂
@InterAl ועידן:
אני זוכר לא מעט משחקים שעירבבו בין אסטרטגיה ותפקידים/פעולה עם איסוף משאבים לא שגרתי, שבחלק מהם גם יצא לי לשחק: Battlezone, Myth, Spellforce, Kohan, Savage, Kingdom Under Fire, Ground Control ואחרים. אני מניח שאפשר גם לראות נהירה לכיוון תת הזאנר אסטרטגיה-תפקידים אחרי יציאת המוד של DOTA (רק מהשנים האחרונות אפשר למנות את Demigod, Leauge of Legends ו-Heroes of Newerth). אמנם כל אחד מהם קצת שונה, ואני לא יודע אם אף אחד מהם היה טוב כמו Sacrifice, אבל עדיין מדובר במשחק שקצת יותר קל למצוא דברים שקרובים אליו מאשר Star Control 2 (לפחות בהתבוננות שטחית).
עידן, אולי כדאי שתכתוב משהו בעצמך, כי אולי תעשה עבודה יותר טובה מקיירון. המאמר שלו בRPG לא באמת מצליח להסביר לי מה הופך את המשחק לכל כך יחודי (שני הדברים שלקחתי משם הוא שהמשחק היה חלוצי עם מערכת הGestures שלו ועם טכנולוגיית הTessellation שלו. שני דברים שגם מרשימים בהחלט).
@eric,
אולי לא הבנת אבל לא דיברתי על מחיר התחלתי אלא על מחיר סופי כולל משלוח לישראל (אפילו ציינתי את זה קודם). למעשה, אם היית נמצא במדינה כמו ארה"ב סביר להניח שהמשחקים האלו היו יוצאים אפילו יותר זולים מהמחיר שציינתי כאן כי המשלוח היה זול יותר ממשלוח בינלאומי (והיה יותר מבחר, כי לא כולם שולחים לישראל).
ולשאלתך, קניתי את MW1 מאיביי: גרסת NTSC אמריקאית בניילונים ממוכר יפני או הונגקונגי אם אני לא טועה. היו גם שלל מקומות אחרים שבוודאי ובוודאי מכרו אותו בפחות מ-60$ באותה התקופה.
גיא זאת לא חוכמה להסתכל על מחיר "התחלתי" כי המוכרים האלה מכסים את המכירה ה"זולה" במשלוח מופרך של 10-15 דולר ואז זה יוצא אותו הדבר
ולגבי הראשון אני ממש מופתע שקניתה במחיר הזה, כי הראשון יצא בתקופה ששהיתי בארה"ב וממש הייתי בעניינים לגבי מחירים וחנויות ואני בכלל זוכר שאפילו לא ראיתי אותו מתחת ל60 דולר, אתה זוכר מאיפה קנית אותו?
וMENAS , אני חושב שמשחק שמקבל המשך אחרי זה עשור בהחלט מגיע לו את הSUFFIX 2 כשכל מה שהוא יעשה זה שדרוג מאסיבי לפרונט(כלומר גרפיקה) בנוסף להמשך עלילתי ומעט שידרוגי גיימפליי.
אם זה היה יוצא שנתיים שלוש אחרי הראשון, אז הייתי קורא לזה הרחבה/גרסת HD
לדעתי המשחק לא מספק את הסחורה שהוא מייצג.
למה? כי הוא משחק "2" שלא מוסיף כלום.
אם מדובר בשדרוג גרפי/הוספת יחידות למיניהם יש דבר שנקרא "חבילות הרחבה" או "משחקי HD" אבל אקטיוויז'ן החליטה לשווק אותו כ"2"
זה לא מונע ממנו להיות משחק מדהים שצריך לקבל 100 בכל ביקורת,אבל אם הוא לא מחדש בכלל ורק מוסיף קמפיין,משנה כמה יחידות ומשדרג את מערכת המשחק אני לא חושב שמדובר במשחק "2".
גם MW2 נפל לדעתי בשיווק הסחטני הזה,וחבל.
swym – הייתי יכול לשפוך המון דיו דיגיטלי על מעלותיו של Sacrifice. בטח אני גם אעשה את זה, יום אחד, אם אני אכתוב איזשהו פוסט נוסטלגי עליו עבור "גיימפאד". אבל בינתיים, אני פשוט אפנה אותך למה שאנשים מוצלחים הרבה יותר ממני כתבו עליו:
http://www.rockpapershotgun.com/2008/10/24/retro-sacrifice/
sac היה מיוחד מאוד מבחינת הגיימפליי, ולא שיחקתי בשום משחק דומה לו מעולם. הוא מן שילוב מוזר של אסטרטגיה, פעולה ותפקידים (מגוף שלישי) עם מערכת איסוף משאבים מקורית לחלוטין. אחד המשחקים הטובים והמקוריים ביותר ששיחקתי.
@eric
זו לא חוכמה להסתכל על המחיר הכי גבוה שבו אתה יכול לקנות מוצר כלשהו, כי תמיד יהיה מישהו שיסכים למכור לך משחק במחיר גבוה יותר (נסה את המחירים בארץ למשל). אבל אפילו אפילו אם לא תרחיק למקומות אחרים ותסתכל באמזון עצמה תוכל לראות שניתן לקנות את המשחק חדש דרך שורה של Amazon Merchants במחירים של החל מ-35$.
וכמו שציינתי כבר קודם: גם את MW הראשון קניתי בגרסת הXbox בפחות מ-40$ – בערך חצי שנה אחרי שיצא.
נכנסתי עכשיו לאמאזון וMW2 נמכר ב50 דולר, וכבר עברו 8 חודשים, אני חושב שמודרן ווארפר הראשון היה המשחק הכי יוצא דופן מבחינת מחירו בשוק (שלא ירד יותר מ10 דולר ורוב הזמן חזר למחיר מלא)
@עידן
1. אולי זה בגלל שלא התנסתי בSacrifice מספיק, אבל מעולם לא התייחסתי אליו כמשחק יחיד מסוגו. מה הפך אותו לכל כך יחודי שלא ראינו בשום משחק אחר? (אני גם לא חושב שמלכתחילה הוא היה מוצלח כל כך כמו Star Control 2, אבל זה כבר עניין של טעם)
2. גם אם Starcraft 2 יהיה דומה יותר לModern Warfare, הנקודה שלי היתה שגם המשחק הזה יורד במחיר שלו בהדרגה. למעשה, אני לא מכיר משחק שנמכר בחנויות ובאמת הצליח לשמור על תג המחיר שלו במשך למעלה מחצי שנה (משחקי הורדה הם דבר יוצא דופן בהיבט הזה). אני בטוח שעוד תקופה מסוימת המחיר של המשחק ירד. למעשה, כבר היום אפשר למצוא חנויות שמוכרות אותו חדש בebay ב-50$+4$ משלוח לישראל (מצד שני, לא בדקתי את רמת האמינות ככה שזה עדיין קצת מוטל בספק).
3. האמת היא שלא הסתכלתי בכלל על גרסת הPC, אבל Singularity תומחר ב-60$ בגרסת הקונסולה שלו (כמו כל משחק קונסולה). היום כבר אפשר למצוא אותו ב-40$.
מחירים יורדים כשמכירות יורדות. המכירות של SC2 לא ירדו בשנה הקרובה, תהיה בטוח. לראיה, גם המשחקים הקודמים של בליזארד כמו וורקרפט3 ודיאבלו2 לא ירדו כ"כ מהר. הם פשוט נמכרו טוב מדי…
1. זה אולי נכון לגבי חלק מהמשחקים מהרשימה הזאת, אבל גם Sacrifice, למשל, אף פעם לא זכה למשהו שאפילו דומה לו בקצת.
2. למה אתה חושב Starcraft 2 יהיה דומה יותר מבחינת מודל ירידת המחירים שלו, Singularity או Modern Warfare? אין לי ספק שירידת המחירים האיטית היא משהו שמאפיין רק את המשחקים יוצאי הדופן של אקטיוויז'ן – אבל נראה שאלה גם המשחקים שמתומחרים ב- 60$ מלכתחילה (אלא אם גם Singularity תומחר ב- 60$ כשהוא יצא? אני מוכרח להודות שלא עקבתי).
1. גם אני בדרך כלל נוטה להסתייג ולהכניס אותו לTop 5 שלי, אבל אז אני חושב על זה ומגיע למסקנה שכנראה כל אחד ממשחקי הTop 5 האחרים שלי הוחלף לאורך השנים במשחק אחר מאותו הסגנון (ובחלק מהמקרים גם מאותה הסדרה).
אבל Star Control 2 הוא כנראה סוג של יוצא דופן, כי משחקים בודדים בכלל ניסוי להתיימר ולהציע את מה שהוא מציע ככה שעד היום (כמעט 20 שנה לאחר שיצא) לא מצאתי לו תחליף. אז כמה שקשה לבנאדם לבחור את המשחק הבודד שהוא יכול להכריז עליו בתור "הטוב ביותר" בלי סייגים ובלי חלוקה לזאנרים, הגעתי למסקנה שאם כבר לבחור אחד אז זה יכול להיות רק המשחק הזה.
2. אני לא יודע למה אנשים מגזימים עם ירידת המחירים האיטית של משחקי אקטיוויזן, ועוד למה כמעט תמיד הם תמיד מביאים את Call of Duty בתור דוגמא. Modern Warfare 2 אמנם לא יורד בערך שלו בצורה דראסטית כמו משחקים אחרים, אבל להסתכל על תג המחיר "הרשמי" של 60$ בסטים זו לא חוכמה (ואפילו שם כל משחקי הסדרה הוצעו לאחרונה במחירים נמוכים במיוחד). את המשחק ניתן להשיג היום ב-40$ בגרסאות הPC והקונסולה מחנויות שונות, קצת יותר מחצי שנה אחרי שיצא. גם את גרסת הXbox של Modern Warfare הראשון שהיה סופר פופולארי השגתי במחיר זהה בערך חצי שנה אחרי שיצא.
ופה עוד מדובר במשחק יוצא דופן בקטלוג של אקטיוויזן ששומר על תג מחיר גבוה פשוט כי הוא המשחק הכי נמכר בדור הזה, ועדיין מוכר טוב כחדש בחנויות. רק בתור דוגמא נגדית: מישהו ניסה לקנות את Singularity שגם הוא מגיע מאותה אקטיוויזן? הוא יצא לפני חודש בסך הכל וכבר היום תוכלו למצוא אותו בתג מחיר נמוך יותר מMW2.
פוסט טוב, שנראה לי מסכם בצורה די טובה הרבה מהשיקולים בקניית המשחק בהשקה. רק שני דברים:
1. Star Control 2 הוא אכן אחד המשחקים הטובים ביותר שיצאו אי-פעם (אני לא יודע אם הטוב ביותר, אבל בהחלט ב- Top 5 שלי).
2. שיקול נוסף שמתווסף למשוואה במקרה של משחקי אקטיוויז'ן-בליזארד, הוא שירידת המחירים שלהם איטית ביותר ככל שעובר הזמן. למעשה, סביר להניח שמחיר המשחק לא יירד מ- 60$ בשנה הקרובה. אם אתם מחכים לירידת מחירים, חכו כבר ל- Bundle של כל 3 המשחקים שצפויים לצאת תחת הכותרת Starcraft 2.